Na hlavný obsah

Pápež František priletel do Kanady

Chce hovoriť o obetiach z cirkevných škôl.

Pápež František priletel do Kanady
Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František dnes (24.7.) krátko pred poludním miestneho času (20:00 SELČ) priletel do Kanady. Chce počas skoro týždňovej návštevy osobne požiadať domorodé obyvateľstvo o odpustenie za utrpenie a zneužívanie detí na cirkevných školách.

Hlava katolíckej cirkvi počas letu do Edmontonu opísala svoju cestu médiám ako „púť pokánia“.

Na letisku v hlavnom meste provincie Alberta na Františka čakal kanadský premiér Justin Trudeau, cirkevní hodnostári a zástupcovia domorodých národov.

S tými má pápež stráviť značnú časť najbližších dvoch dní, okrem iného plánuje stretnutie s komunitami Métisov a Inuitov. Program šesťdňovej návštevy ho okrem Alberty zavedie tiež do Québecu a Nunavutu.

Katolícki duchovní a misionári sa v minulosti desiatky rokov podieľali na asimilačnom programe určenom pre pôvodných obyvateľov Kanady. Program odlúčil od rodín až 150 000 detí.

Až 6000 detí kvôli tvrdému zaobchádzaniu v internátnych školách zomrelo, zhruba tri štvrtiny z asi 130 internátnych škôl prevádzkovala katolícka cirkev.

Kanadský školský systém takto fungoval od 19. storočia až do 90. rokov minulého storočia. O obrovskom dopade na domorodú komunitu sa vie dlho. Vyšetrovacia správa kanadských úradov z roku 2015 označila systém, ktorý vynucoval odlúčenie detí od rodičov, za „kultúrnu genocídu“.

Vlani sa ale o detskom utrpení začalo znovu hovoriť po tom, ako sa našli pozostatky 215 detí v bývalej katolíckej internátnej škole pre domorodé deti v kanadskej Britskej Kolumbii.

Pápež sa tento rok v apríli za podiel cirkvi na dlhodobom strádaní detí a rodín ospravedlnil. Vo Vatikáne prijal aj zástupcov kanadských domorodých národov. Teraz vyjadruje nádej, že jeho „púť pokánia“ prispeje k „už začatej ceste zmierenia“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet