Na hlavný obsah

Pápež sa ospravedlnil za zlo páchané kresťanmi na pôvodných obyvateľoch Kanady

Začal tak šesťdňovú návštevu Kanady.

Pápež sa ospravedlnil za zlo páchané kresťanmi na pôvodných obyvateľoch Kanady
Pápež František sa v pondelok 25. júla stretol v Kanade s domorodými komunitami vrátane prvých národov. Foto: TASR/AP

Pápež František sa v pondelok (25. 7.) ospravedlnil za rolu, ktorú zohrala katolícka cirkev v „devastujúcej“ kanadskej politike rezidenčných škôl pre nútenú asimiláciu pôvodných obyvateľov.

„Pokorne prosím o odpustenie za zlo spáchané toľkými kresťanmi na domorodých obyvateľoch,“ povedal pápež za účasti tisícok pôvodných obyvateľov Kanady v Maskwacis v provincii Alberta, kde bola jedna z takýchto škôl.

Dlho očakávané ospravedlnenie otvorilo Františkovu týždňovú „púť pokánia“ v Kanade. Tá má pomôcť cirkvi na jej ceste zmierenia sa s pôvodným obyvateľstvom a pomôcť obetiam pri prekonávaní ich traumy.

Nasledujúcimi zastávkami jeho šesťdňovej návštevy sú ďalšie miesta v Alberte, mesto Quebec a Iqaluit v najsevernejšom teritóriu Nunavut.

Dochádzalo k sexuálnemu zneužívaniu

Cesta nasleduje po jarnom stretnutí s delegáciami pôvodných obyvateľov Kanady vo Vatikáne a historickom ospravedlnení z 1. apríla za „poľutovaniahodné“ zneužívanie spáchané niektorými katolíckymi misionármi v rezidenčných školách.

Kanadská vláda priznala, že v štátom financovaných kresťanských školách sa šírilo fyzické a sexuálne zneužívanie. Školy fungovali od 19. storočia do 70. rokov 20. storočia.

V Kanade od rodín odobrali zhruba 150 000 domorodých detí a umiestnili ich do rezidenčných škôl. V nich často nesmeli rozprávať svojím jazykom alebo praktizovať svoju kultúru a mali sa asimilovať do kanadskej kresťanskej spoločnosti.

Katolícke náboženské rády prevádzkovali 66 zo 139 takýchto škôl v Kanade, kde tisíce detí zomreli v dôsledku chorôb, požiarov a iných príčin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet