Na hlavný obsah

Papierové gastrolístky zaniknú, zmenia sa na gastrokarty

Zmena sa môže týkať až pol milióna zamestnancov.

Papierové gastrolístky zaniknú, zmenia sa na gastrokarty
Na ilustračnej snímke gastrolístky. Foto: RTVS

Papierové stravné lístky nahradia od 1. januára 2023 elektronické gastrokarty. Uviedol to v piatok (8. 7.) výkonný riaditeľ Asociácie moderných benefitov (AMOBE) Juraj Králik. Informovala o tom Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR.

Elektronické gastrokarty môžu podľa Králika pomôcť aj pri riešení sociálnych problémov vrátane energetickej chudoby. Poukazuje na ich adresnosť. Napríklad v prípade ohrozených energetickou chudobou alebo ľudí v hmotnej núdzi by obdržali karty, kde by dostávali dávky a príspevky na špecifický účel. Vieme distribuovať takúto pomoc omnoho lacnejšie i rýchlejšie, než sa to doteraz na Slovensku deje.“

Stravovacie poukážky budú od prvého dňa budúceho roka v prevažnej miere vydávať formou elektronickych kariet. Podľa Králika sa bude zmena týkať viac ako pol milióna zamestnancov, ktorým prinesie viaceré výhody.

Tvrdí, že pozitívny vplyv by mohli mať na slovenský gastrosektor, ktorý sa stále nespamätal zo škôd, ktoré mu spôsobila pandémia covidu.

„Stravenky, papierové či elektronické, spolu s kantínami ako jediné garantujú to, že stravné sa skutočne využije na kúpu jedla a najmä je možné ho minúť iba na Slovensku a nie v zahraničí. Veľa si sľubujeme od prechodu na elektronické gastrokarty, ktoré pre reštaurácie prinesú zefektívnenie platby za jedlo. Prostredníctvom výhod budú motivovať zamestnancov vrátiť sa do reštaurácií,“ dodal Králik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika