Na hlavný obsah

Pitie vody z PET fľaše vyhriatej na slnku môže byť rizikové

Odborníci vysvetlili prečo.

V lete odborníci vyzývajú na dodržiavanie pitného režimu. Popíjanie vody či malinovky z PET fľaše vyhriatej na priamom slnku môže byť rizikové. Oslovení odborníci vysvetlili prečo.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Štáb RTVS urobil menší experiment – PET fľašu s vodou niekoľko hodín nechali v aute stojacom na priamom slnku. Vonku bolo asi 36 stupňov Celzia, v aute viac ako 70 stupňov.

Fľaša s vodou bola taká horúca, že ju bolo ťažké udržať v rukách. Teplomer, ktorý na ňu namierili ukazoval 45 stupňov Celzia.

Kým výrobcovia fliaš tvrdia, že horúce plasty do vody neuvoľňujú nič škodlivé, odborníci sú opatrnejší. Riziko existuje, hoci je nízke.

„Pri dlhodobom uskladnení PET fliaš pri vysokých teplotách, ale hovoríme o období 6 mesiacov a viac, môže dochádzať k migrácii antimónu alebo k migrácii acydaldehydu alebo k migrácii ftalátov,“ vysvetľuje Milada Syčová z Národného referenčného laboratória pre materiály.

Tie môžu ohroziť zdravie, no nie hneď – chronické ochorenia sa prejavia aj o 20 rokov, keď si už človek ani nespomenie, že takúto vodu pil. Panike podliehať však netreba – viac ako fľaši môže slnko uškodiť zohriatemu nápoju v nej.

„Pokiaľ sme z fľaše už odpili, tak sa baktérie z ústnej dutiny dostávajú na jej plastový vrchnák a zároveň aj do vody. To môže najmä citlivým ľuďom, spôsobiť ťažkosti v zmysle vracania, bolesti brucha, hnačiek a podobne,“ varuje Melinda Tóthová, primárka Ústavu mikrobiológie vo FNsP Nové Zámky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko