Na hlavný obsah

Po predražených službách má vojenská nemocnica v Ružomberku vlastnú práčovňu

Ročne usporí okolo 400 000 eur.

Vojenská nemocnica v Ružomberku má novú práčovňu a zrekonštruované oddelenia. Pranie vo vlastnej réžii pre ňu znamená výraznú úsporu financií. V minulosti tieto služby zabezpečovala dodávateľská firma. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) bolo upratovanie predražené. Vtedajšieho riaditeľa Petra Vaněka odvolal a podal trestné oznámenie.

„Len v rámci upratovacích služieb a zmluvy, ktorá bola podpísaná, prišlo k predraženiu približne a predbežne o 1,7 milióna eur,“ takto poukázal pred dvoma rokmi minister obrany na predražené služby v nemocnici.

Vaněk podpísal rámcovú dohodu na upratovacie služby s firmou cata-REAL. Vlastní ju brat bývalého poslanca národnej rady za SNS Dušana Tittela. Prípad stále vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nemocnica si vybudovala vlastnú automatizovanú práčovňu za viac ako 1,2 milióna eur. Mesačné náklady dodávané dodávateľskou firmou sa podľa Naďa pohybovali na úrovni 50 000 eur. Dnes to dokáže urobiť sama za asi 20 000 eur. Ročne tak dokáže usporiť okolo 400 000 eur.

Zrekonštruovala tiež oddelenie gastroenterológie. Kompletná obnova stála takmer 600 000 eur. Zakúpila aj nového chirurgického robota za približne 2 milióny eur. Prvých pacientov bude môcť operovať koncom tohto roka, hneď potom, ako sa vyškolí personál. V pláne má i komplexnú modernizáciu chirurgického pavilónu. „Taká tu nebola desaťročia. Očakávame celkové náklady niekde na úrovni 21 miliónov eur,“ avizoval Naď.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny