Na hlavný obsah

Počet ľudí pozitívne testovaných na covid rastie, nemocnice obmedzujú návštevy

O zákaze rozhodujú individuálne.

Počet ľudí pozitívne testovaných na covid rastie, nemocnice obmedzujú návštevy
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Počet pozitívne testovaných na covid je na Slovensku o polovicu vyšší ako minulý týždeň. Aktuálne je hospitalizovaných 307 pacientov. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) za posledné dva týždne vo svete stúpol počet infikovaných o 30 %.

Aby predišli prípadnému šíreniu koronavírusu, zakázali návštevy pacientov. Platí to napríklad aj v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave a vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) v Košiciach.

„Zákaz návštev platí na všetkých lôžkových pracoviskách. Na návštevu môže prísť kňaz vysluhujúci sviatosti alebo príbuzný umierajúcich a kritických pacientov so súhlasom ošetrujúceho lekára,“ povedal hovorca VÚSCH Igor Michalčík.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aj sieť súkromných nemocníc Agel pristúpila k tomuto opatreniu, a to konkrétne v Košiciach, Skalici, Zlatých Moravciach, Leviciach a Komárne. Zákazy platia v súkromných aj v štátnych zariadeniach až do odvolania.

„Výnimku zo zákazu majú návštevy u neonatologických pacientov a u pacientov v terminálnom štádiu ochorenia. Samozrejme, až po dohovore s primárom,“ uviedol hovorca novozámockej nemocnice Ján Baček.

Podobne to funguje aj v prešovskej či v košickej univerzitnej nemocnici. Bratislavská nemocnica zakázala návštevy už pred mesiacom.

Vo všetkých zariadeniach ide o preventívne opatrenie. Nemocnice o zákaze rozhodujú individuálne, na základe zhodnotenia epidemiologickej situácie, prípadne po porade s regionálnym úradom verejného zdravotníctva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko