Na hlavný obsah

Počet potvrdených obetí nedeľňajšieho zosuvu ľadovca v Taliansku stúpol na deväť

Záchranári do pátrania zapojili aj vrtuľníky a drony.

Počet potvrdených obetí nedeľňajšieho zosuvu ľadovca v Taliansku stúpol na deväť
Na snímke zosuv ľadovca v Taliansku, ktorý si vyžiadal viacero obetí. Foto: SITA/AP

Počet potvrdených obetí nedeľňajšieho (3. 7.) zosuvu ľadovca v talianskych Alpách vzrástol na deväť. Štyri osoby už identifikovali rodinní príslušníci, päť doteraz nie, oznámil v stredu (6. 7.) šéf Tridentskej provincie Maurizio Fugatti. Česká diplomacia už v utorok (5. 7.) potvrdila, že medzi obeťami sú dvaja českí občania. Sedem osôb utrpelo zranenia, niektoré sú vážne.

Pravdepodobne sú stále nezvestné tri osoby. Konečný počet obetí sa teda môže vyšplhať až na dvanásť. Pátranie po obetiach prebieha vo veľmi ťažkých podmienkach a identifikácia pozostatkov tiež nie je jednoduchá.

Záchranári do pátrania zapojili aj vrtuľníky a bezpilotné lietadlá. Podľa talianskeho denníka La Repubblica sa dronom podarilo vypátrať pozostatky dvoch osôb, ktoré pravdepodobne patria medzi doposiaľ nezvestných horolezcov.

Drony tiež objavili pozostatky ženy. Nie je však jasné, či ide o už potvrdenú obeť, alebo nezvestnú osobu. Nájdené pozostatky teraz treba dôkladne preskúmať a identifikovať.

Koľko osôb zostáva nezvestných, nie je úplne jasné. V utorok talianske úrady hovorili o piatich ľuďoch.

Všetky dôležité nálezy, nielen časti tiel, najskôr vyfotografujú a následne vrtuľníkom dopravia do Canazei. Tam ich starostlivo uchovajú a preskúmajú, uviedol už v utorok šéf záchrannej služby Maurizio Dellantonio. Prstene, tetovania, ale aj horolezecké vybavenie, to všetko podľa neho môže pomôcť danú osobu identifikovať.

Fugatti dodal, pátranie s pomocou bezpilotných lietadiel bude pokračovať aj v najbližších dňoch. Kvôli identifikácii obetí povolali aj špeciálny policajný tím, ktorý sa zameriava na analýzy DNA, uviedla agentúra Reuters.

Záchranári sa vo štvrtok vydajú priamo na miesto

Záchranári dúfajú, že vo štvrtok (7. 7.), keď sa zlepší počasie, budú môcť do oblasti zasiahnutej zosuvom pôdy vyslať tímy s pátracími psami. Doteraz boli podmienky príliš nestabilné na to, aby sa záchranári mohli vydať priamo na miesto.

V sobotu na vrchole Marmolada, ktorý je so svojimi 3 343 metrami nad morom najvyšším vrchom Dolomitov, namerali teplotný rekord desať stupňov Celzia. Aj ostatné časti Talianska zasiahla v posledných dňoch vlna skorých letných horúčav. Vedci tvrdia, že predtým stabilné ľadovce sa v dôsledku klimatických zmien stali nepredvídateľnými.

Príbuzní nezvestných talianskych horolezcov naďalej naliehajú na úrady, aby sa pokúsili nájsť telá ich blízkych, ktorí zostali pochovaní pod lavínou. Časť ľadovca, ktorá sa odtrhla, mala podľa všetkého veľkosť zhruba ako bytový dom.

Miestny prokurátor Sandro Raimondi v rozhovore pre talianske štátne rádio uviedol, že začal vyšetrovanie s cieľom zistiť, či nedošlo k nedbanlivosti. Prokuratúra si chce prizvať aj geologických expertov. Zatiaľ to ale podľa Raimondiho vyzerá, že lavínu nebolo možné predvídať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet