Na hlavný obsah

Počet úmrtí na Slovensku postupne klesá už tretí mesiac

V júni zomrelo 4 104 osôb, čo je najmenej za posledné dva roky.

Počet úmrtí na Slovensku postupne klesá už tretí mesiac
Ilustračná snímka - cintorín. Foto: RTVS

Počet úmrtí na Slovensku postupne klesá už tretí mesiac. Celkovo v júni 2022 zomrelo 4 104 osôb, čo je najmenej za posledné dva roky. Vyplýva to z predbežných dát o počtoch zomretých a príčinách úmrtí v júni 2022, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celková nadúmrtnosť sa znížila na jedno percento. V porovnaní s hodnotou päťročného priemeru rokov 2015 až 2019 zomrelo o 1,1 percenta ľudí viac. „Situácia v počte zomretých sa už druhý mesiac priblížila k stavu z predchádzajúcich rokov,“ skonštatovala riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Choroby obehového systému

Najčastejšími príčinami úmrtí boli choroby obehového systému, ktoré tvorili 45 % úmrtí a nádory 27 %. Tieto dve skupiny úmrtí patria dlhodobo medzi najčastejšie príčiny zomierania.

Prvú päťku najčastejších príčin dopĺňali v júni úmrtia na choroby dýchacej sústavy (7 %), tráviacej sústavy (6 %) a vonkajšie príčiny úmrtí (5 %).

Na následky infekcie COVID-19 zomrelo v júni už len 31 osôb, čo je dvadsaťkrát menej ako v marci 2022, kedy zomrel na túto príčinu najvyšší počet osôb v tomto roku. S necelým 1 % podielom na všetkých úmrtiach sa posunul medzi príčiny, ktoré dlhodobo len nepatrne ovplyvňujú úmrtnosť.

Najhoršia situácia bola v Trnavskom a Košickom kraji

Vyšší počet zomretých ako bol päťročný priemer pred nástupom pandémie sa počas šiesteho mesiaca tohto roka prejavil v štyroch z ôsmich slovenských krajov, Najhoršia situácia bola v Trnavskom a Košickom kraji, kde bol počet úmrtí vyšší než priemer predošlých piatich rokov o viac ako 10 %.

„Oproti májovým hodnotám sa situácia v miere nadúmrtnosti zhoršila len v jednom kraji, a to v Košickom. Naopak, v porovnaní s májom bolo najvýraznejšie zlepšenie situácie v Banskobystrickom kraji,“ informoval úrad.

Podpriemerný počet zomretých evidovali u osôb v produktívnom veku, teda od 15 do 64 rokov. Najpočetnejšou skupinou v počte zomretých boli ľudia starší ako 64 rokov. V rámci tejto vekovej skupiny vo vyššom počte zomierali mladší seniori (65 – 74 rokov), ich nadúmrnosť dosiahla až 19 percent, kým u starších seniorov bola nadúmrtnosť len na úrovni 2 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko