Na hlavný obsah

Podnikateľov vo Vysokých Tatrách vývoj sezóny neteší

Najviac sklamaní sú najmä majitelia gastroprevádzok.

Mnohí podnikatelia vo Vysokých Tatrách sú z prvej polovice letných prázdnin sklamaní. Očakávali viac dovolenkárov aj väčšie tržby, ktoré by im aspoň sčasti vykryli výrazné navýšenie nákladov. Zatiaľ sa tak nestalo. Rozčarovaní sú najmä majitelia gastroprevádzok.

„Reštaurácie, služby a atrakcie, každý podnikateľ hovorí, že sezóna nie je taká, akú očakávali,“ priblížila riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Regiónu Vysoké Tatry Lucia Blašková.

Podľa člena dozornej rady Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Petra Andráša čísla jasne ukazujú, že ľudia si chcú dopriať aj zahraničnú dovolenku, keďže predchádzajúce dva roky to pre pandémiu bolo komplikované.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Mnohé gastroprevádzky hovoria o výraznom prepade tržieb oproti letám pred pandémiou. „Ako kto. Nedá sa to presne zastrešiť, ale niekde sú tie čísla hrozivé. Niektorí padli na 50 percent, niektorí až na 70,“ doplnil Andráš.

Problémom je, že vzrástli aj náklady na elektrinu či potraviny. Reštaurácie preto zvýšili ceny o 10 až 20 percent, čo sa odrazilo na ochote ľudí míňať za jedlo. „Je citeľné, že ľudia šetria. Vyhľadávajú buď teda lacnejšie služby, respektíve ich nevyužívajú vôbec,“ priblížila Blašková.

Rezervácie naznačujú, že august, september a október by mohli nahradiť výpadok dovolenkárov. Obavy sú však z toho, ako ovplyvní sezónu pandémia, keďže počet infikovaných opäť rastie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny