Na hlavný obsah

Policajti z piatich krajín rozbili rozsiahlu sieť pašerákov ľudí

Zatkli 39 podozrivých.

Budova európskeho justičného orgánu - Eurojust.
Budova európskeho justičného orgánu – Eurojust.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Polícia piatich európskych krajín rozbila rozsiahlu sieť pašerákov ľudí, ktorí podľa vyšetrovateľov za rok a pol dostali ilegálne cez Lamanšský prieliv do Spojeného kráľovstva až 10 000 migrantov. Informovala o tom v stredu (6. 7.) agentúra Európskej únie pre justičnú spoluprácu (Eurojust).

Podľa Eurojust ide o najväčšiu medzinárodnú operáciu zameranú na pašerákov ľudí malými člnmi.

Policajti Francúzska, Nemecka, Belgicka, Holandska a Británie vykonali v utorok (5. 7.) domové prehliadky na 50 miestach a zatkli pritom 39 podozrivých z pašovania ľudí.

Zadržali tiež dve stovky člnov, asi 1 200 záchranných viest, niekoľko tisíc eur v hotovosti, zbrane a drogy. Na akcii sa podieľala tisícka policajtov.

Priebeh vyšetrovania

Vyšetrovanie sa začalo vo Francúzsku vlani v novembri, keď zatkli 16 podozrivých. Gang organizoval okrem iného nelegálne prevozy vietnamských migrantov z Francúzska do Británie.

Skupina mala vybudovanú infraštruktúru vo francúzskom Calais. Migrantov pašovala na motorových člnoch dodávaných ďalšími členmi siete z Nemecka.

Za prevoz do Británie si gang účtoval 2 500 až 3 500 eur za osobu, podľa národnosti utečencov. Pri niektorých akciách vyrazilo cez Lamanšský prieliv naraz až 15 člnov, z toho zhruba polovica úspešne preplávala, uviedol v tlačovej správe Eurojust.

Počet migrantov, ktorí sa pokúsili preplávať cez more z Francúzska do Británie, vlani dosiahol rekordných 52 000, asi 28 000 z nich uspelo. Najmenej 38 migrantov v Lamanšskom prielive zomrelo.

Ani tento rok príliv utečencov nepoľavuje a o preplávanie do Británie sa doteraz podľa francúzskych úradov pokúsilo vyše 20 000 ľudí, čo je o 68 % viac ako v rovnakom období vlani.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet