Na hlavný obsah

Poľského vedca zatkli v Iráne pre údajnú špionáž

Revolučné gardy mali zadržať viacerých vedcov z rôznych krajín.

Poľského vedca zatkli v Iráne pre údajnú špionáž
Poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Poľsko vo štvrtok (7. 7.) potvrdilo, že v Iráne zadržali poľského vedca, a zároveň uviedlo, že pracuje na jeho návrate domov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Iránska štátna televízia v stredu (6. 7.) informovala, že Revolučné gardy zadržali niekoľko cudzincov pre obvinenia zo špionáže. Jedného z nich identifikovala ako poľského vedca Macieja Walczaka.

„Konzulárna služba je od samého začiatku v neustálom kontakte s našim občanom a jeho rodinou. Zadržaný má garantovanú právnu pomoc,“ uviedol poľský rezort diplomacie vo vyhlásení na svojej oficiálnej webovej stránke s tým, že svoje kroky koordinuje aj so spojeneckými krajinami.

Televízna reportáž obsahovala zábery údajne Walczaka a jeho troch kolegov, ako zbierajú vzorky pôdy počas vedeckého výmenného pobytu v Iráne. V reportáži sa tiež uvádzalo, že ich zbierali v čase, keď iránska armáda v Kermánskej provincii na juhu Iránu testovala rakety.

Ďalšie dve zadržania sú falošné, tvrdia príslušné orgány

Iránska televízia identifikovala ďalšieho zadržaného ako Gilesa Whittakera, druhého najvyššie postaveného diplomata britskej misie v Iráne. Spojené kráľovstvo však správy televízie označila za falošné.

Treťou zadržanou osobou mal byť manžel rakúskej kultúrnej atašé v Iráne. Rakúsko však rovnako ako Británia poprelo zadržanie príbuzného niektorého z jeho diplomatov.

„Všetci naši zamestnanci a ich rodinní príslušníci v Teheráne sú v poriadku. Nikoho nezadržali, ani neuväznili,“ uviedol hovorca rakúskeho ministerstva zahraničných vecí.

Elitné iránske Revolučné gardy zadržali v posledných rokoch desiatky ľudí s dvojakým občianstvom i cudzincov zväčša pre obvinenia spojené so špionážou alebo ohrozovaním bezpečnosti Iránu.

Ľudskoprávne organizácie Irán obviňujú z toho, že sa snaží prostredníctvom takéhoto zatýkania, aj pomocou vymyslených obvinení, získavať od iných krajín ústupky. Teherán pritom popiera, že by ľudí zatýkal z politických dôvodov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet