Na hlavný obsah

Poľsko má systémové problémy s rozdeľovaním peňazí z EÚ, tvrdia europoslanci

Problémom je prístup poľskej vlády k pravidlám EÚ.

Poľsko má systémové problémy s rozdeľovaním peňazí z EÚ, tvrdia europoslanci
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Poľsko má systémové problémy s rozdeľovaním peňazí z fondov Európskej únie. Uviedla to v stredu (20. 7.) šéfka kontrolného výboru Európskeho parlamentu Monika Hohlmeierová. Tá spolu so skupinou členov výboru tri dni skúmala hospodárenie s únijnými fondmi v Poľsku.

Problémom je podľa nej prístup poľskej vlády k pravidlám EÚ a najmä neochota podriadiť sa rozhodnutiu Súdneho dvora Európskej únie.

Únijná inštitúcia viní vládu vo Varšave z obmedzovania nezávislosti justície. Jej najvyšší orgán vlani spochybnil nadradenosť práva EÚ nad tým poľským. Európska komisia zatiaľ pre obavy o nestrannosť súdov neodblokovala Poľsku miliardy eur z mimoriadneho fondu obnovy.

Spolitizované prideľovanie dotácií

„Zdá sa, že sú tu systémové problémy zapríčinené vládou, kvôli ktorým Poľsko nespĺňa všetky podmienky na čerpanie peňazí EÚ.“ Uviedla nemecká europoslankyňa. Podľa členov kontrolného výboru existujú náznaky, že je v Poľsku prideľovanie dotácií spolitizované a že zložité kritériá pre ich distribúciu obmedzujú jej férovosť.

Hohlmeierová spomenula napríklad ťažkosti, ktoré majú so získavaním európskych dotácií malé a stredné podniky, keďže podľa nej peniaze namiesto nich dostávajú nastrčené spoločnosti spolupracujúce s veľkými firmami.

„Nedostatky v nezávislosti justície a politické zasahovanie do práce sudcov a prokurátorov nám dáva dôvod na obavy z rastúcich systémových problémov s nezávislou kontrolou využívania fondov EÚ,“ vyhlásila šéfka výboru.

Poslanci sa počas trojdňovej cesty stretli s vládnymi aj opozičnými politikmi, sudcami, prokurátormi i zástupcami občianskych organizácií či novinármi. Svoje poznatky chcú teraz analyzovať a zahrnúť ich do správy o únijnom rozpočte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko