Na hlavný obsah

Pomoc rodinám alebo úspory vo výdavkoch? Koalícia sa nevie dohodnúť

Udržateľnosť verejných financií sa zhoršuje.

Pomoc rodinám alebo úspory vo výdavkoch? Koalícia sa nevie dohodnúť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Udržateľnosť verejných financií sa zhoršuje. Národná banka Slovenska (NBS) upozorňuje, že domáca ekonomika prestala dobiehať tie európske. Na to, ako hospodársky rast opäť naštartovať, majú koaličné strany rozdielny názor.

OĽANO tvrdí, že prijatie prorodinného balíka podporí kúpnu silu rodín, podľa SaS zastabilizovať štátny rozpočet pomôžu úspory vo výdavkoch. Podľa hlavného ekonóma centrálnej banky Michala Horvátha sú rizikom najmä nekryté výdavky vlády.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Rozdielne názory bránia prijatiu reforiem

Na vytváraní vládnych ekonomických opatrení sa podieľajú aj odborníci, no prijatiu rozsiahlych reforiem bránia opačné názory koaličných strán.

„Politické strany majú veľmi odlišné názory a často si navzájom blokujú návrhy, takže vláda má problém pohnúť sa nejakým smerom. My sme vždy presadzovali konsolidáciu na strane výdavkov, ale to nie je politicky priechodné,“ hovorí Tomáš Meravý zo strany Za ľudí.

Kedysi najsilnejšia koaličná strana OĽANO vníma nedávno prijatý balík pomoci rodinám ako možný stimul ekonomiky.

„Môže pomôcť udržať spotrebu domácností,“ tvrdí Peter Kremský (OĽANO), predseda hospodárskeho výboru.

Podľa SaS by však štátnemu rozpočtu pomohli skôr úspory vo výdavkoch. „Ideme do doby, kedy bude extrémne záležať na zdraví verejných financií. Je kľúčové vytvárať čo najnižšie deficity. Vláda musí šetriť a nesmie vytvárať nekryté nové štrukturálne výdavky,“ tvrdí poslanec Marián Viskupič (SaS).

Opozícia viní ministra financií

Opozícia chybu pripisuje vedeniu ministerstva financií. „Keď máme na čele ministerstva financií človeka, ktorého rodinné financie ovláda jeho pani manželka, tak sa potom nečudujme, že štát vyzerá tak, ako vyzerá,“ vysvetľuje Róbert Puci z mimoparlamentného Hlasu-SD.

Udržateľnosť verejných financií môžu v budúcnosti ešte zhoršiť opatrenia, ktoré bude musieť vláda prijať na zvládanie rastu cien. Podľa Meravého by to mal byť mix plošných a adresných opatrení. Inšpirovať sa dá aj v zahraničí.

„V Rakúsku aj v Nemecku idú posúvať daňové pásma, zvyšovať nezdaniteľné minimum. To je plošné opatrenie,“ hovorí.

Viskupič tvrdí, že domácemu hospodárstvu by pomohlo aj efektívnejšie čerpanie eurofondov. „To sú investície, ktoré sú kryté, ale z rôznych dôvodov ich nedokážeme efektívne čerpať,“ dodáva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika