Na hlavný obsah

Popradská nemocnica získala ocenenie za výsledky v liečbe pacientov s mozgovou príhodou

Diamantová medaila je najvyššia medzinárodná cena.

Popradská nemocnica získala ocenenie za výsledky v liečbe pacientov s mozgovou príhodou
Popradská nemocnica. Foto: TASR

Po troch medzinárodných zlatých oceneniach v rokoch 2018 – 2020, získala popradská nemocnica za výsledky v liečbe pacientov s cievnou mozgovou príhodou (CMP) aj najvyššiu medzinárodnú diamantovú cenu. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.

Ocenenie udeľuje Európska organizácia pre CMP (European Stroke Organization). V Poprade ho získali za výsledky v liečbe pacientov s týmto ochorením na základe zozbieraných dát a analýzy výsledkov za minulý rok.

„CMP spolu s kardiovaskulárnymi ochoreniami sú druhou najčastejšou príčinou úmrtí vo vyspelých krajinách a predstavujú významný sociálny i ekonomický problém. Až u 50 percent pacientov totiž zostáva po prekonanej CMP trvalý neurologický deficit,“ uviedla hovorkyňa. Dodala, že táto liečba je komplexná a vyžaduje skúsený a vzdelaný tím odborníkov z odboru neurológie, rádiológie, intervenčnej rádiológie. Súčasne považuje za veľmi dôležitú aj ošetrovateľská starostlivosť.

„Tieto ocenenia sú dôkazom správnej logistiky a spolupráce celého tímu nášho neurologického oddelenia. Kľúčová je spolupráca najmä s rádiologickým oddelením popradskej nemocnice a oddelením intervenčnej rádiológie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Len vďaka vzájomnej spolupráci sme dosiahli tieto výsledky a tento úspech,“ zhodnotila primárka neurologického oddelenia Nemocnice Poprad Ľubica Snopeková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny