Na hlavný obsah

Pošta vydala známku k 200. výročiu narodenia štúrovcov

Ústredným motívom poštovej známky je pohľad na hrad Devín.

Pošta vydala známku k 200.  výročiu narodenia štúrovcov
Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Slovenská pošta v piatok (1. 7.) vydala poštovú známku k 200. výročiu narodenia významných osobnosti štúrovskej generácie. Jej nominálna hodnota sú štyri eurá.

Ústredným motívom poštovej známky je pohľad na hrad Devín. Na hárčeku sa nachádzajú postavy piatich jubilujúcich osobností štúrovskej generácie – Štefana Marka Daxnera, Jána Kalinčiaka, Jána Palárika, Jána Francisciho a Janka Kráľa.

Dekoratívne motívy po stranách hárčeka prevzali z diplomu pre účastníkov Slovanského zjazdu konaného v Prahe v roku 1848. Nakreslil ho maliar a archeológ Josef Vojtěch Hellich. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Poštová známka rozmerov 44,4 × 54,4 mm vrátane perforácie, vychádza vo forme hárčeka s jednou známkou. Vytlačila ju technikou oceľorytiny v kombinácii s ofsetom spoločnosť Tiskárna Hradištko.

Podoba poštovej známky k 200. výročiu narodenia štúrovcov, Foto: Slovenská poštaFoto: Slovenská pošta
Foto: Slovenská pošta

Súčasne s poštovou známkou vyšla aj obálka prvého dňa s pečiatkou FDC, s dátumom 1. 7. 2022 a domicilom mesta Bratislava. Motívom FDC je orol, ktorý je inšpirovaný poéziou Janka Kráľa. Motívom FDC pečiatky je lipová ratolesť ako symbol slovanstva.

Autorom výtvarného návrhu hárčeka, FDC a FDC pečiatky ako aj rytiny známky a FDC je akademický maliar Rudolf Cigánik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko