Na hlavný obsah

Povodne v Iráne si vyžiadali najmenej 17 obetí

Záchranné tímy sú v pohotovosti.

Povodne v Iráne si vyžiadali najmenej 17 obetí
Na snímke iránska vlajka. Foto: SITA/AP

Najmenej 17 ľudí zahynulo pri povodniach v provincii Fárs na juhu Iránu. Informovala o tom v sobotu (23. 7.) agentúra AP s odvolaním sa na aktuálne spravodajstvo iránskej štátnej televízie.

V dôsledku silného dažďa sa v okolí zhruba 40-tisícového mesta Estahbán vyliala z brehov rieka Rúdbál, povedal novinárom miestny starosta. Záchranné tímy podľa jeho slov zachránili život 55 ľuďom, ktorí uviazli v živelnej pohrome, šesť osôb zostalo nezvestných.

Povodne postihli aj niekoľko ďalších mestečiek a dedín ležiacich v blízkosti Estahbánu, spresnila iránska tlačová agentúra IRNA.

Iránsky meteorologický ústav upozorňuje na možnosť spustenia sa prudkého sezónneho dažďa po celej krajine. Irán už celé desiatky rokov postihuje sucho vyvolané pravdepodobne klimatickými zmenami.

Nebezpečenstvo povodní umocňuje navyše aj rozsiahla stavebná činnosť v tesnom susedstve riečnych korýt, kde v širokom meradle vyrastajú nové budovy i cestné komunikácie, analyzuje AP. V marci 2018 zabili povodne v provincii Fárs 44 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet