Na hlavný obsah

Požiar lesov v Malej Lodine zrejme spôsobil človek

Škody sú obrovské.

Požiar lesov v Malej Lodine zrejme spôsobil človek
Na snímke požiar v Malej Lodine. Foto: RTVS

Hasiči už viac ako týždeň zasahujú pri rozsiahlom požiari lesného porastu v obci Malá Lodina, ktorý vypukol v stredu (20. 7.) popoludní. Oheň zachvátil približne 50 hektárov lesa.

Požiar zrejme spôsobil človek. „Je pravdepodobné, že požiar vznikol nedbanlivosťou pri zakladaní ohniska,“ informuje mesto Košice na sociálnej sieti. Potvrdil to aj jeden z hasičov.

Ako povedal primátor Košíc Jaroslav Polaček, ide o najnáročnejší požiar vo veľmi ťažko dostupnom teréne za posledné roky.

Pri jeho hasení asistovali dva vrtuľníky Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR. V najkritickejších chvíľach zasahovalo vyše 110 profesionálnych a dobrovoľných hasičov.

Les bude pritom potrebovať dlhý čas, aby sa zregeneroval. „Najväčšie škody budeme vidieť o niekoľko rokov. V takto neprístupnom teréne stromy uhynú,“ myslí si Polaček a dodáva, že v tejto chvíli je požiar pod kontrolou. „Musíme však čakať niekoľko dní, či naozaj všetko dobre dopadlo.“

Naďalej platí na základe rozhodnutia štátnych orgánov zákaz vstupu do lesa a jeho využívanie verejnosťou na celom území mesta Košice a v okrese Košice-okolie.

Požiar sa podarilo lokalizovať

Hasičom sa požiar podarilo lokalizovať. Informovalo o tom ministerstvo vnútra. „V neprístupnom teréne je vytvorených 21 jazierok slúžiacich na hasenie lesného požiaru jazierkovým systémom a 5 nádrží (1 000 litrových), z ktorých sa prečerpáva voda na hasenie požiaru,“ píše rezort.

Príslušníci z modulu pozemného hasenia vykonávajú monitoring jednotlivých úsekov a dohášajú malé skryté ohniská. Na mieste udalosti momentálne zasahujú tri desiatky profesionálnych a dobrovoľných hasičov s 13 kusmi hasičskej techniky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko