Na hlavný obsah

Požiar v Českom Švajčiarsku sa opäť šíri, situácia je kritická

Museli evakuovať množstvo ľudí.

Požiar v Českom Švajčiarsku sa opäť šíri, situácia je kritická
Požiar lesa v národnom parku České Švýcarsko. Foto: ČTK

Požiar v Národnom parku České Švajčiarsko sa v pondelok (25. 7.) popoludní začal vplyvom vetra opäť šíriť. Z národnej prírodnej pamiatky Pravčická brána museli evakuovať 80 ľudí a ďalšie desiatky museli opustiť skautský tábor v Dolskom Mlyne.

Hasiči evakuujú aj obyvateľov obce Mezná. Desiatky ľudí prevážajú hasiči do Krásnej Lipy. Podľa hovorcu hasičov Ústeckého kraja Milana Rudolfa sú pre nich pripravené alternatívne priestory.

Viac ako 150 hasičov zasahuje pri Hřensku na Děčínsku. Požiar sa už rozšíril aj na nemeckú stranu. Krízový štáb teraz o evakuácii Hřenska neuvažuje, povedal večer Rudolf.

Uzavreli aj niektoré cesty

Ministerka životného prostredia Anna Hubáčková prišla na miesto popoludní a situáciu okolo požiaru označila za kritickú.

Požiar zachvátil aj koruny stromov a časť zasahujúcich hasičov evakuujú, povedal hovorca krajských hasičov Lukáš Marvan s tým, že pôvodné ohnisko sa rozširuje. Druhé ohnisko, pre ktoré hasiči v nedeľu (24. 7.) uzavreli Edmundovu roklinu, by malo byť pod kontrolou.

O evakuácii Hřenska sa v súčasnosti neuvažuje. „Momentálne máme na mieste 49 jednotiek požiarnej ochrany, tri jednotky prišli z Nemecka,“ povedal Marvan. Podľa jeho slov sa práca hasičov zintenzívnila okolo 14.00 h.

„Momentálne sa sústreďujeme na prepravu vody, ktorú prevážame kyvadlovou dopravou. Z tohto dôvodu boli povolané aj nemecké jednotky,“ dodal Marvan s tým, že hasiči sťahujú cisterny z Libereckého a Stredočeského kraja. „Požiar sa rozšíril aj na nemeckú stranu,“ informovali hasiči.

Les začal horieť v nedeľu (25. 7.) ráno. Hasiči vyhlásili najvyšší stupeň požiarneho poplachu. Pri hasení požiaru pomáha policajný a armádny vrtuľník, ako aj lietadlo. Mlynská cesta z Meznej a cesta z Hřenska do Meznej sú tiež uzavreté pre verejnosť. Pri incidente nedošlo k žiadnym zraneniam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet