Na hlavný obsah

Požiar v Českom Švajčiarsku stále neuhasili. Rozšíril sa už aj do Nemecka

Zasiahol už viac ako 10 hektárov lesa.

Požiar v Českom Švajčiarsku stále neuhasili. Rozšíril sa už aj do Nemecka
Požiar lesa v národnom parku České Švýcarsko. Foto: ČTK

V Národnom parku České Švajčiarsko stále horí. Ani po dvoch dňoch hasenia sa rozsiahly požiar uhasiť nepodarilo. Naopak, pre silný vietor sa požiar rozšíril aj do Nemecka. Zasiahol už viac ako 10 hektárov lesa. Z chodníkov i blízkeho skautského tábora evakuovali viac ako 140 ľudí. Česko o pomoc s hasením žiada i Slovensko, aká je na mieste aktuálna situácia ?

V noci sa hasiči zamerali na ochranu štyroch okolitých obcí, kritická situácia je v Hřensku, museli evakuovať miestnych obyvateľov.

Téme sa venovala česká spravodajkyňa RTVS Katarína Vítková.

Práce sťažuje náročný terén

Na mieste je veľmi zlá situácia. Slováci by mali pomôcť s vojenskou a hasičskou technikou. Zasahuje tam viac ako 50 jednotiek, sú tam aj 3 jednotky z Nemecka. Zasahujú aj hasiči z iných krajov – Stredočeského, Libereckého, Plzeňského a Moravskosliezského.

S hasením pomáha policajný armádny vrtuľník aj lietadlo. Hasiči si pomáhajú aj bambi vakmi, ktoré čerpajú vodu z blízkej rieky Labe, ale nestačí to.

Práce pokračovali aj v noci na utorok (26. 7.), ale terén je náročný a nevyspytateľný. Z národného parku sa hasiči stiahli k ľudským obydliam, kde sa pokúšali zachrániť domy z blízkych obcí, kde sa oheň priblížil.

Dym vidieť a cítiť už aj v Prahe

Dym a spáleninu je vidieť a cítiť už aj v Prahe. Taktiež v Pardubickom a Královohradeckom kraji. Ľudia začali blokovať tiesňové linky, lebo mali pocit, že horí u nich, ale hasiči ich vyzvali, aby to nerobili. Dym z horiaceho národného parku sa šíri do celej republiky.

Päťdesiat ľudí z pravého brehu rieky Kamenice evakuovali, prevažne to boli majitelia objektov, mnohí ľudia odišli dobrovoľne.

Veľmi kritická je situácia v obci Mezná, ktorú evakuovali už v pondelok (25. 7.). V noci tam začalo horieť 5 domov. Hasiči ich hasenie vzdali, pretože nočné podmienky im nedovoľovali pokračovať v práci.

Evakuovali aj obyvateľov z obce Mezní Louka. Ľudia dostali náhradné ubytovanie v neďalekej Českej Lípe, kam sa stiahli aj ľudia, ktorí odišli dobrovoľne.

Zásah má veľký dosah nielen na mieste obyvateľstvo, ale aj na podnikateľov a, samozrejme, aj na turistov. Vyhlásili najvyšší stupeň požiarneho poplachu. Kraj žiada ľudí, aby prehodnotili svoje cesty a do národného parku necestovali.

To, čo sa odohráva v národnom parku videli ľudia len v katastrofických filmoch. Všetci dúfajú, že hasičom pomôže dážď, ktorý sa do Česka blíži.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet