Na hlavný obsah

Požiar v Českom Švajčiarsku stále nie je pod kontrolou

Naďalej pribúdajú nové ohniská.

Požiar v Českom Švajčiarsku stále nie je pod kontrolou
Požiar v Národnom parku České Švajčiarsko v Meznej, 26. júla 2022, okres Děčín. Foto: ČTK/Němeček Pavel

V Národnom parku (NP) České Švajčiarsko pokračuje hasenie rozsiahleho lesného požiaru. Oheň stále nie je pod kontrolou, ale podarilo sa zastaviť jeho šírenie.

Ako informuje spravodajská televízia ČT24, hasiči zlikvidovali ohnisko pri prírodnej pamiatke Pravčická brána, ktorá vraj zostala nepoškodená. V noci na piatok (29. 7.) sa oheň šíril pozdĺž rieky Kamenice smerom do Nemecka, ale ráno sa ho podarilo zastaviť.

Podľa hovorcu hasičov Lukáša Marvana pribúdajú v oblasti stále nové ohniská a oheň sa často obnoví na uhasených miestach.

Priletia vrtuľníky zo Švédska

Priľahlú obec Janov, na rozdiel od iných v oblasti, zatiaľ nie je potrebné evakuovať, lebo oheň je dostatočne vzdialený. Hasiči v okolí vysekali a vybagrovali lúky, aby skomplikovali cestu ohňu.

V noci do obce Hřensko prišiel kamión Správy štátnych hmotných rezerv, ktorý na miesto priviezol ďalšiu hasičskú techniku. Pri hasení požiaru, ktorý pohltil stovky hektárov lesa, majú požiarnici z viacerých českých krajov pomoc aj zo zahraničia, vrátane Slovenska.

Riaditeľ Hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček pre ČT vo štvrtok (28. 7.) povedal, že dve talianske lietadlá Canadair sa však musia vrátiť do Talianska, kde je ich treba na hasenie tamojších požiarov.

Ako náhrada by v piatok (29. 7.) mali do Českej republiky priletieť dve lietadlá podobného typu zo Švédska.

V NP České Švajčiarsko horí od nedele (24. 7.) a ohrozené dediny muselo opustiť približne 500 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet