Na hlavný obsah

Požiare na poliach, poškodená úroda a obce bez vody. Sucho sužuje väčšinu krajiny

Problémy majú aj na strednom Slovensku.

Požiare na poliach, poškodená úroda a obce bez vody. Sucho sužuje väčšinu krajiny. Najhoršia situácia je v Košickom a Prešovskom kraji.

Problémy majú aj na strednom Slovensku. Obce tam vyzvali obyvateľov, aby neplytvali vodou. Klimatológovia upozorňujú, že zrážok je málo od vlaňajšieho septembra.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na poliach v Hrašovíku pri Košiciach dostatočne nepršalo už mesiac a pol. Farmári hovoria, že chýba 200 litrov vody na štvorcový meter. Sucho im poškodilo úrodu. 

„Porast nedozrel klasicky ako mal. Klas je vysušený, nie je dozretý, slama je ešte miestami zelená,“ hovorí agronóm Tomáš Starzyk.

Aj malí záhradkári sa sťažujú na nedostatok vlahy. „Jahody, ríbezle, maliny – všetko je vysušené. Marhule ani nedozrievajú a už sú pohnité,“ tvrdí záhradkárka Mária Čisláková.

Na východnom Slovensku sú niektoré vodojemy prázdne. Pre sucho nemá prístup k vode ani časť obyvateľov obce Ruskov v okrese Košice okolie. Zásobuje ich cisterna.

Až 70 percent krajiny aktuálne sužuje sucho, extrémne  je na približne tretine územia. Sucho najviac zasiahlo východné a stredné Slovensko, najhoršia situácia je v Košickom a v Prešovskom kraji. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko