Na hlavný obsah

Pre názory na pandémiu prišiel každý piaty Rakúšan o kamaráta

Väčšine taktiež s nimi chýbal kontakt.

Pre názory na pandémiu prišiel každý piaty Rakúšan o kamaráta
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

V Rakúsku prišiel každý piaty človek o kamaráta alebo kamarátku pre rozdielny názor na protipandemické opatrenia alebo očkovanie proti koronavírusu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý zrealizoval inštitút Integral, napísala rakúska agentúra APA.

Väčšine opýtaným (63 %), keď platili rôzne opatrenia obmedzujúce sociálne kontakty, chýbal kontakt s priateľmi. Viac ako tretina respondentov priznalo, že pre kontakt s priateľmi porušovali opatrenia.

Väčšina má najlepšieho kamaráta

V prieskume, ktorý bol vykonaný pred Medzinárodným dňom priateľstva pripadajúcim na 30. júla, šesť z desiatich ľudí uviedlo, že má najlepšieho kamaráta alebo kamarátku.

V priemere Rakúšania do užšieho krúžku priateľov počítajú šesť ľudí, za priateľov potom považujú asi 20 ľudí. Jeden Rakúšan alebo jedna Rakúšanka má v priemere širší okruh asi stovky známych.

Väčšinou ľudia podľa prieskumu považujú za priateľa niekoho, pre koho sú nablízku, keď to ten druhý potrebuje. Rovnako dôležité je, aby aj priateľ bol pre nich nablízku. Takmer rovnakú váhu prikladajú tomu, že priatelia spolu môžu hovoriť „o všetkom“ a cítia k sebe úprimnosť.

Prieskum inštitút uskutočnil on-line a zahrnul doň 500 ľudí vo veku od 16 do 75 rokov, spresnila APA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet