Na hlavný obsah

Pre podnikateľov sa od 1. júla zmenili odvody do Sociálnej poisťovne

Minimálna výška je 187,78 eur.

Od júla sa zmenila výška odvodov do Sociálnej poisťovne. Týka sa to živnostníkov a samostatne zárobkovo činných osôb. Sociálna poisťovňa upozorňuje, aby si podnikatelia nezabudli zmeniť trvalé príkazy.

Daňová poradkyňa vysvetľuje, koho sa táto zmena týka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Odvody v novej výške platia od júla iba tí živnostníci a samostatne zárobkovo činné osoby, ktorí priznali daň z príjmu do 31. marca.

„Tí podnikatelia, ktorí si predĺžili lehotu o tri mesiace, budú platiť odvody až od prvého októbra v novej výške,“ povedala Dagmar Bednáriková, daňová poradkyňa.

„Sociálna poisťovňa bude informovať SZČO o zmene v ich poistení do 21. júla, a to samostatným oznámením. V prípade, že podali daňové priznanie v riadnom termíne do konca marca. Ak si dali odklad do konca júna, oznámenie im zašleme v októbri,“ uviedol Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne.

Minimálna výška sociálnych odvodov sa oproti minulému roku zvýšila zo 180,99 eura na 187,78 eura.

„Ak živnostník alebo iná samostatne zárobkovo činná osoba dosiahla za rok 2021 príjem z podnikania vyšší ako 6 798 eur, vznikne mu odvodová povinnosť,“ ozrejmila Bednáriková.

Ak ste za minulý rok 6 798 eur nezarobili, povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne vám teda nevznikne. Platiť sociálne odvody nemusíte ani vtedy, keď ste začali podnikať tento rok. Môžete sa však rozhodnúť platiť ich dobrovoľne.

„Prvú platbu za júl následne treba uhradiť do 8. augusta. Prosíme preto živnostníkov aj ostatné SZČO, aby si prestavili trvalý príkaz v banke,“ vyzýva Kontúr.

„Prvý júl nie je smerodajný v prípade odvodov do zdravotnej. Odvod do zdravotnej poisťovne v novej výške sa platí vo všeobecnosti k 1. januáru,“ upozorňuje daňová poradkyňa. Platiť ich musíte od začiatku podnikania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika