Na hlavný obsah

Pred 20 rokmi sa odohrala najväčšia tragédia v histórii leteckých šou

Nešťastiu sa dalo predísť.

Pred 20 rokmi sa odohrala najväčšia tragédia v histórii leteckých šou
Výbuch lietadla Su-27, ktoré sa zrútilo počas leteckej prehliadky v ukrajinskom Ľvove. Foto: ČTK/AP

Najväčšie nešťastie pri leteckej prehliadke v dejinách sa stalo pred 20 rokmi, 27. júla 2002. Medzi tisícky divákov v ukrajinskom Ľvove sa vtedy pri predvádzaní prvkov vysokej pilotáže zrútilo lietadlo Su-27 a vybuchlo.

Vojenská prehliadka sa náhle zmenila na apokalyptickú scenériu. Pri nehode zomrelo 77 ľudí, vrátane 28 detí. Pôvodne sa uvádzalo až 85 obetí, pretože telá boli roztrhané na niekoľko častí.

Stále ide o najhoršie nešťastie na leteckej prehliadke, ktoré prekonalo aj nehodu z augusta 1988. Vtedy sa na americkej leteckej základni Ramstein v západnom Nemecku zrazili lietadlá talianskej akrobatickej skupiny Frecce Tricolori.

Jedno z nich následne dopadlo priamo do davu prizerajúci sa divákov a explodovalo. Nehoda si vtedy vyžiadala život troch pilotov a 67 divákov.

Pochybili organizátori i piloti

Vyšetrovatelia obvinili z ukrajinského nešťastia dvoch pilotov, ktorí sa katapultovali a nehodu prežili. Volodymyr Toponar a Jurij Jegorov podľa neskoršieho rozsudku neuposlúchli rozkazy a vykonali nebezpečný manéver na príliš malej letovej zóne. Organizátori vraj tiež porušili bezpečnostné pravidlá, keď dovolili divákom stáť príliš blízko.

Onedlho po nehode podal ukrajinský minister obrany Volodymyr Škidčenko demisiu, ktorú vtedajší prezident Leonid Kučma neprijal. Odvolal ale veliteľa vojenského letectva Viktora Strelnikova a veliteľa 14. zboru letectva Sergeja Oniščenka, ktorému havarovaný stroj podliehal.

V roku 2005 odsúdil vojenský súd za neuposlúchnutie rozkazov, nedbanlivosť a porušenie letových pravidiel pilota Toponara na 14 rokov väzenia a odškodnenie pozostalým v hodnote 7,2 milióna hrivien (193 710 eur). Jegorova odsúdili na osem rokov väzenia a odškodnenie 2,5 milióna hrivien (67 260 eur). Odsúdení boli aj štyria generáli, ktorých ale v roku 2008 súd oslobodil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet