Na hlavný obsah

Predtým, ako sa stal hercom, bol potápačom aj modelom. Jason Statham oslavuje 55 rokov

Preslávil sa v trilógii Kuriér.

Predtým, ako sa stal hercom, bol potápačom aj modelom. Jason Statham oslavuje 55 rokov
Na snímke americký herec Jason Statham. Foto: ČTK/ABACA/Lionel Hahn

Britský herec Jason Statham, ktorý sa v utorok 26. júla dožíva 55 rokov, sa preslávil v trilógii Kuriér. Hral ale v mnohých ďalších akčných filmoch – Zbaľ prachy a vypadni, v pokračovaniach Rýchlo a zbesilo, Mechanik zabijak či Expendables: Nezničiteľní.

Podľa BBC jeho filmy v rokoch 2002-2017 zarobili vyše miliardy libier len na lístkoch do kín.

Rodák z mesta Shirebrook v grófstve Derbyshire vyskúšal množstvo profesií. Ako člen anglického potápačského tímu bol 12. na svetovom šampionáte v roku 1992. Robil karate a kickbox, hral futbal a ako model pracoval vo firme Levi’s Jean, pre ktorú predvádzal džínsy.

Tu si ho všimol režisér Guy Ritchie, ktorý ho pozval na konkurz svojej novej snímky. A tak získal úlohu vo filme Zbaľ prachy a vypadni! (1998). Táto úloha ilegálneho predavača diamantov mu vyniesla pozvánku k ďalším filmom.

Prvá veľká hlavná úloha

Naozaj veľkú hlavnú úlohu ale dostal až vo filme Kuriér v roku 2002 z produkčnej dielne Luca Bessona. Tu sa objavil ako bývalý vojak Frank Martin, ktorý musí zlikvidovať svojich mafiánskych šéfov po tom, ako na neho nastražili nepríjemnú pascu.

Neskôr hral aj v dvoch pokračovaniach. Ďalším hitom bol film Lúpež po taliansky a komerčný úspech slávila aj snímka Zastaneš sa a neprežiješ, ktorá sa dočkala pokračovania.

V roku 2010 prijal úlohu vo svojom ďalšom úspešnom filme, v akčnej dráme Expendables: Nezničiteľní, kde sa stretol s takými legendami akčných filmov, ako je Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis či Dolph Lundgren.

Hral aj v celkovo troch pokračovaniach, kde sa objavili ďalší slávni zástupcovia akčného žánru – Jean-Claude Van Damme alebo Chuck Norris.

Pripojil sa k filmovej sérii Rýchlo a zbesilo. Z posledných snímok možno spomenúť triler MEG: Hrozba z hlbín alebo akčná dráma Rozhnevaný muž.

Herec Jason Statham so svojou snúbenicou Rosie Huntington-Whiteleyovou.
Herec Jason Statham so svojou snúbenicou Rosie Huntington-Whiteleyovou.Foto: ČTK/APInvision/Chris Pizzello

S partnerkou, britskou modelkou a herečkou Rosie Huntingtonovou-Whiteleyovou má syna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet