Na hlavný obsah

Prezident Srí Lanky poslal svoju rezignáciu emailom

Momentálne sa nachádza v Singapure.

Prezident Srí Lanky poslal svoju rezignáciu emailom
Exprezident Srí Lanky Gótábaja Rádžapakša. Foto: TASR/AP

Prezident Srí Lanky Gótábaja Rádžapakša poslal predsedovi parlamentu svoj rezignačný list. Informovala o tom vo štvrtok (14. 7.) s odvolaním sa na svoje zdroje agentúra Reuters. Zároveň však upozornila, že sa nevie, či rezignáciu formálne príjmu, pretože dorazila len prostredníctvom elektronickej pošty.

Prezident v súvislosti s rozsiahlym protestom proti jeho vláde ušiel v stredu (13. 7.) z krajiny. Po zastávke na Maldivách vo štvrtok pristál v Singapure okolo 19.20 h miestneho času (13.20 h SELČ) letom saudskoarabskej leteckej spoločnosti.

Podľa vyhlásenia singapurskej vlády je Rádžapakša v mestskom štáte v juhovýchodnej Ázii ako súkromná osoba a nepožiadal o azyl. Singapur všeobecne žiadostiam o azyl nevyhovuje, dodalo miestne ministerstvo zahraničných vecí.

Zatiaľ sa nevie, či Rádžapakša zostane v Singapure alebo bude pokračovať do inej krajiny. Podľa komentátorov mal prezident v úmysle odcestovať zo Srí Lanky ešte vo chvíli, keď ho v najvyššej ústavnej funkcii chráni imunita pred prípadným stíhaním. To mu hrozí v prípade, že moc v krajine prevezme nová vláda.

Situácia v srílanskom Kolombe je vo štvrtok podľa agentúry Reuters pokojná. Lídri protestov ohlásili, že ďalšie útoky proti vládnym budovám zatiaľ nechystajú, čo by malo dať zákonodarcom priestor na nájdenie východiska z politického chaosu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet