Na hlavný obsah

Prezidentka hovorí o medzníku vo vnímaní koalície: Situácia na Slovensku si vyžaduje reštart

Nepovedala, či bude znovu kandidovať na hlavu štátu.

Prezidentka hovorí o medzníku vo vnímaní koalície: Situácia na Slovensku si vyžaduje reštart
Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas diskusie so Štefanom Hríbom na festivale Pohoda. Foto: SITA/AP

Niektorým politickým stranám ide o obsadenie prezidentského kresla, pretože prezident má výlučnú právomoc udeliť milosť. Pri bilancii uplynulých troch rokov v prezidentskej funkcii to v diskusii so Štefanom Hríbom na trenčianskom hudobnom festivale Pohoda uviedla v sobotu (9. 7.) prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Je to veľká právomoc, keď sa okrem svojho svedomia a faktov, ktoré mám v spise doložené, nemusíte držať absolútne ničoho. Rozumiem tomu, že niektorým politickým stranám ide o to, aby v prezidentskom kresle mali svojho človeka. A to aj v kontexte prebiehajúcich vyšetrovaní,“ poznamenala Čaputová.

Obvinenia zo zmarenia referenda či označovania nálepkou americká agentka sú podľa Čaputovej ďaleko za hranicou legitímnej politickej súťaže.

„Niektoré politické sily šíria naratívy, ktoré sú jednoznačné účelové a snažia sa ma nálepkovať niečím, čo je síce abstraktné, ale znie to nebezpečne. Problém je v tom, že časť verejnosti sa tomu rozhodla uveriť,“ skonštatovala prezidentka.

Hríb z pozície moderátora diskusie načrtol, že nepozná v histórii prezidenta, ktorý by čelil kritike tak vládnej koalície, ako aj opozície.

„Ako povedal jeden z mojich bývalých kolegov, ak ste občiansky kandidát, ste politický bezdomovec. Podporu opozície, z logických dôvodov, nemám a nemám ani podporu lídra najsilnejšej koaličnej strany. Osamotenosť, ktorej človek čelí, súvisí aj s tým, že prezidentská inštitúcia tak stojí. Môžem sa radiť s celým svetom, ale vo výsledku je každé rozhodnutie mojou zodpovednosťou,“ dodala Čaputová.

Opätovnú kandidatúru stále nepotvrdila

Hlava štátu zatiaľ neprezradila, či sa bude opätovne uchádzať o prezidentskú funkciu. „Nemyslím si, že teraz je čas sa rozhodnúť, aj v iných oblastiach svojho života sa rozhodujem vtedy, keď je ten pravý čas,“ vyhlásila Čaputová.

Priznala však, že svoje rozhodnutie bude dôkladne zvažovať, pretože výkon prezidentskej funkcie má vplyv na jej blízkych. „Atmosféra v spoločnosti neuveriteľne zhrubla, o vyhrážkach tu radšej ani nebudem hovoriť. Hlavná je však úvaha o tom, či u tých, komu slúžim, sa stretávam s porozumením,“ skonštatovala.

Ako ďalej doplnila, pri rozhodovaní treba zvážiť, v akej dobe žijeme a aká je vo verejnosti aktuálna objednávka po type politického lídra. „Je to mozaika, ktorá, dúfam, vo výsledku prinesie z mojej strany zodpovedné rozhodnutie,“ dodala Čaputová.

Prorodinný balíček na Ústavnom súde

Návrh na posúdenie legislatívy upravujúcej prorodinný balíček Ústavným súdom SR je už podľa jej slov napísaný. Čaputová opätovne kritizovala rýchlosť procesu, ktorý sprevádzal prijatie zákona o financovaní voľného času dieťaťa.

„Myslím si, že je správne a fér, aby sa na proces prijatia a hmotnoprávne nedostatky, ktoré sme identifikovali, pozrel Ústavný súd, a raz a navždy zarámcoval, či sa toto v Slovenskej republike dá alebo nie. Išlo o 1,2 miliardy eur schválených za šesť dní v parlamente, a navyše s pomocou fašistov,“ podotkla prezidentka.

Podľa hlavy štátu sa od novej vlády v čase jej vzniku očakávalo, že bude hrádzou proti fašizmu. „Toto však nie je hrádza, to je kolaborácia s fašizmom. Pre mňa to bol veľmi dôležitý medzník v mojom vnímaní koalície. Situácia na Slovensku si vyžaduje reštart. Dúfam, že po reštarte bude kolaborácia s fašistami raz a navždy minulosťou,“ dodala prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko