Na hlavný obsah

Prezidentka navštívila Gemer

Stretla so zodpovednými a obyvateľmi obce Nižná Slaná.

Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila Gemer. Pracovná cesta súvisí najmä so znečistenou riekou Slaná. Ako povedala, za päť mesiacov sa prijalo málo efektívnych opatrení, ktoré by viedli k zastaveniu kontaminácie rieky a začiatku sanačných prác.

Čaputová v Nižnej Slanej niekoľko krát vyhlásila, že rieka Slaná je mŕtva. Priamo pri kontaminovanej rieke sa stretla so zodpovednými a obyvateľmi obce Nižná Slaná.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Obyvatelia obcí v blízkosti znečistenej rieky sa obávajú o kvalitu vody v studniach. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Rožňave zatiaľ urobil rozbory vody v 20 studniach.

Podnet pre ministerstvo životného prostredia

„V siedmich vzorkách zaznamenávame zvýšené hodnoty ukazovateľov – železo a mangán, pričom jedna vzorka ukazuje aj zvýšenie hodnoty nikel. Zvýšené hodnoty týchto prvkov nepredstavujú priame ohrozenie zdravia obyvateľstva,“ vyjadril sa k výsledkom rozborov hygienik RÚVZ Jozef Varga.

Prezidentka zdôraznila, že problém rieky Slaná je problémom ministerstva životného prostredia a ministerstva hospodárstva. Podľa nej sa prijalo málo účinných opatrení.

„Som veľmi rada, že možno aj táto moja návšteva bola impulzom. Pán minister životného prostredia oznámil, že pri najbližšom zasadnutí vlády bude rozhodnuté o tzv. mimoriadnom stave,” povedala prezidentka. Ten by mal umožniť vyčlenenie finančných prostriedkov na sanačné práce a na úpravu banského výpustu.

Program prezidentky bude v Gemeri pokračovať aj v stredu (20. 7.). Hlava štátu sa presunie do mesta Revúca, kde navštívi Múzeum Prvého slovenského gymnázia. Svoj výjazd ukončí krátkou turistikou v Národnom parku Muránska planina, ktorý v súčasnosti prechádza transformáciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny