Na hlavný obsah

Pri železničnej trati v Poprade horelo, niektoré vlaky meškali

Pre mimoriadne sucho sa oheň šíril aj do borovicového lesa.

Pri železničnej trati v Poprade horelo. Niektoré vlaky meškali. Cestujúci v nich sedeli aj niekoľko hodín. Pre mimoriadne sucho sa oheň šíril aj do borovicového lesa.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Horelo naraz na piatich či šiestich miestach popri trati, vzdialených od seba aj niekoľko sto metrov. Hasiči sa museli rozdeliť na niekoľko tímov.

„Horí po celej dĺžke trate od Hôrky smerom až po Gánovce, boli to lokálne ohniská, ktoré sa šírili vetrom,“ vysvetlil Marek Vnenčák, veliteľ zásahu HaZZ Poprad.

Vietor a veľké sucho spôsobili, že sa požiar pri Spišskom Štiavniku rozšíril aj do borovicového lesa a dostal sa až na hrebeň. Terén je tam veľmi členitý a zle prístupný.

Od železničnej zastávky Spišský Štiavnik až po Gánovce, respektíve Poprad, sú popri železničnej trati lokálne ohniská. Aj preto sa hasiči domnievajú, že požiar vznikol pravdepodobne od idúceho vlaku.

„Brzdný systém na vlakovej súprave pri veľkom náklade odhadzuje iskry a tie idú do trávy okolo trate, samozrejme, potom sa požiar rýchlo rozšíri,“ hovorí Ondrej Šproch, riaditeľ HaZZ Poprad.

Cestujúcim to spôsobilo nemalé komplikácie. Mnohí sedeli vo vlaku aj dlhé hodiny. Dva rýchliky meškali od 150 do 180 minút, dva osobné vlaky nešli vôbec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny