Na hlavný obsah

Prieskum: 30 % Rusov si praje okamžité ukončenie vojny na Ukrajine

Za pokračovanie je najviac staršia generácia.

Prieskum: 30 % Rusov si praje okamžité ukončenie vojny na Ukrajine
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tridsať percent Rusov si myslí, že vojnu proti Ukrajine je nutné okamžite ukončiť. Vo vekovej kategórii 18 až 24 rokov ukončenie vojny žiada až 56 % opýtaných. So stúpajúcim vekom však podpora vojny medzi Rusmi stúpa.

Uviedol to v utorok (12. 7.) spravodajský server Meduza s odvolaním sa na výsledky neverejného výskumu, ktorý podľa zdrojov portálu minulý mesiac na zákazku Kremľa uskutočnila spoločnosť VCIOM. Kremeľ aj VCIOM sa zdržali vyjadrenia.

Autori prieskumu kládli opýtaným otázku, či je im bližší názor, že bojové operácie na Ukrajine treba čo najskôr zastaviť, alebo nie. Prvú možnosť zvolilo 30 % opýtaných. Naopak, 57 % usúdilo, že vo vojne treba pokračovať. Odpoveď neuviedlo 13 % opýtaných.

Za ukončenie vojny bolo 56 % opýtaných vo veku 18 až 24 rokov, pre pokračovanie len 19 percent. Vo vekovej kategórii 25 až 34 rokov ukončenie vojny podporovalo 43 % opýtaných a 41 % bolo proti.

Starší podporujú vojnu

So stúpajúcim vekom počet prívržencov vojny rástol. U Rusov starších ako 60 rokov to bolo už 72 % opýtaných, napísala Meduza s odvolaním sa na zdroje blízke Kremľa.

V Moskve a v Petrohrade, dvoch najväčších ruských mestách, si ukončenie vojny prialo okolo dvoch pätín opýtaných, 48 % bolo za pokračovanie. Najviac podporovateľov vojny – 62 % – žilo v ďalších mestách s viac ako miliónom obyvateľov.

VCIOM na žiadosť Kremľa tiež skúmal súvislosť medzi podporou vojny a vplyvom médií. Medzi „aktívnymi užívateľmi internetu“ 47 % opýtaných chcelo skoncovať s vojnou a 35 % bolo za jej pokračovanie. Naopak, medzi televíznymi divákmi si koniec vojny želalo len 22 % opýtaných, zatiaľ čo 68 % ju podporilo.

VCIOM údaje z tohto prieskumu nezverejnil. Na svojom webe len napísal, že podľa júnovej ankety 72 % Rusov skôr podporuje „špeciálnu vojenskú operáciu“, ako ruské úrady oficiálne nazývajú vojnu proti Ukrajine, ďalších 17 % ju skôr nepodporuje a 11 % malo problém odpovedať.

Predvídateľný výsledok, tvrdí sociológ

Sociológ Grigorij Judin o neverejnom prieskume Meduzy povedal, že jeho výsledky boli predvídateľné. Aj iné prieskumy totiž vypovedajú, že „špeciálnu operáciu“ podporujú skôr starší Rusi a tiež obyvatelia veľkých miest s veľkým počtom štátnych zamestnancov.

„Je to vojna starcov a príslušníkov silových zložiek, ktorí chcú zakonzervovať krajinu v minulosti,“ usúdil. Túžba mládeže po mieri sa ale podľa sociológa minimálne v najbližšom čase neprejaví masovými protestmi.

„Prezident (Vladimir Putin) chce bojovať, a on je hlavný,“ povedal serveru nemenovaný zdroj blízky Kremľa, podľa ktorého k ukončeniu vojny nepovedú žiadne prieskumy a ani protesty, na ktorých zvládnutie má poriadková polícia dostatok síl.

Meduza, založená ruskými novinármi, operuje z lotyšskej Rigy, v samotnom Rusku ju úrady najprv vlani označili hanlivou nálepkou „zahraničného agenta“ a krátko po vypuknutí vojny proti Ukrajine ju zakázali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet