Na hlavný obsah

Pripravuje sa zmena a zjednodušenie systému dávok v hmotnej núdzi

Ľudí by mala motivovať nájsť si aj menej platenú prácu.

Ľudia odkázaní na dávky v hmotnej núdzi by mohli onedlho dostávať viac peňazí. Ministerstvo práce pripravuje zmenu a zjednodušenie celého systému. Mal by ľudí motivovať, aby si hľadali hoci aj slabšie platenú prácu.

Sociálna pracovníčka, ktorá robí s marginalizovanými skupinami však hovorí, že motivovať týchto ľudí vôbec nie je jednoduché.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ak sa osamelý človek ocitne v hmotnej núdzi, v súčasnosti dostane mesačne 68,80 eura. Ak má aj deti, má nárok na takmer 131 eur. Bezdetná sociálne odkázaná dvojica dostane necelých 120 eur. Minister práce hovorí, že systém dávok v hmotnej núdzi sa bude meniť aj preto, aby mu ľudia lepšie rozumeli.

Niektoré dávky sa presunú, iné zrušia

„Chceme niektoré dávky presunúť alebo zrušiť, aby si každý vedel jednoduchšie vypočítať na čo má nárok. Niektoré dávky chceme o trošku zvýšiť, aby lepšie odrážali realitu,“ povedal Milan Krajniak (Sme rodina), minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Krajniak hovorí, že súčasný systém motivuje ľudí zostať v hmotnej núdzi, lebo sa im to finančne viac oplatí. Popri práci za minimálnu mzdu môžu teraz rok poberať mesačne osobitný príspevok 126 eur a ďalší polrok polovicu tejto sumy.

„Preto tzv. osobitný príspevok presúvame z hmotnej núdze do služieb zamestnanosti. To znamená, že človek, ktorý si nájde prácu bude dostávať príspevok. Bude ho však dostávať takým spôsobom, aby nemusel byť naďalej v hmotnej núdzi. Bude sa zvyšovať aj daňový bonus na dieťa, rodiny budú mať oveľa viac peňazí ako podľa súčasného systému,“ pokračuje.

V Batizovciach pod Tatrami pomáha rodinám v hmotnej núdzi sociálna pracovníčka Miriam Šalátová. Hovorí, že bude ťažké motivovať ich, aby sa zamestnali.

„Tým, že majú veľa detí dostávajú vysoké dávky a rodinné prídavky. Ak sú niekde zamestnaní dostanú minimálnu mzdu, to sa im neoplatí. Dávka v hmotnej núdzi sa vypočítava podľa toho koľko majú nezaopatrených detí. Prípadne ak chodia pracovať na aktivačné služby, tak tam majú tiež navýšenú dávku,“ uvádza Miroslava Šalátová, sociálna pracovníčka v Batizovciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika