Na hlavný obsah

Prístavným mestom Odesa otriasli výbuchy

Príčina zatiaľ nie je známa.

Prístavným mestom Odesa otriasli výbuchy
Ilustračná snímka Odesy po páde rakiet. Foto: Reuters

Výbuchy otriasli v sobotu (23. 7.) dôležitým ukrajinským prístavným mestom Odesa. Bolo to len jeden deň po tom, čo Kyjev a Moskva dosiahli zásadnú dohodu umožňujúcu obnovenie vývozu obilnín. Píše o tom britská stanica BBC.

Príčina niekoľkých výbuchov, ktoré juhoukrajinskú Odesu zasiahli v skorých ranných hodinách, nie je známa. Podľa podmienok piatkovej (22. 7.) dohody však Rusko súhlasilo, že nebude ostreľovať ukrajinské prístavy, kým lode s nákladom obilia budú premávať.

Organizácia Spojených národov označila túto dohodu za „maják nádeje“ po mesiacoch ozbrojeného rusko-ukrajinského konfliktu.

Predseda Odeskej oblastnej rady Olexij Hončarenko napísal na sociálnej sieti telegram, že v meste bolo šesť výbuchov a že po útoku zachvátili odeský prístav plamene.

Hončarenko dodal, že ukrajinské vzdušné sily zostrelili niekoľko ďalších rakiet a že stíhačky sa zapojili do bližšie nešpecifikovaných leteckých súbojov nad mestom.

„Tieto špiny podpíšu jednou rukou dohodu a druhou zameriavajú rakety,“ napísal šéf oblastnej rady. „Takže – my potrebujeme lietadlá a musíme potopiť celú Čiernomorskú flotilu Ruskej federácie. To bude najlepšia dohoda na vývoz obilia,“ uviedol Hončarenko.

Reakcia Kyjeva

Kremeľ bude zodpovedný za akúkoľvek potravinovú krízu, ak nedôjde k naplneniu piatkovej dohody. Tá umožňuje obnovenie vývozu obilnín z ukrajinských prístavov blokovaných ruskými silami.

„Ruský raketový (útok) je pľuvancom (ruského prezidenta) Vladimira Putina do tváre generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi a tureckému prezidentovi Recepovi (Tayyipovi) Erdoganovi, ktorí vyvinuli mimoriadne úsilie na dosiahnutie dohody,“ povedal hovorca ukrajinského rezortu diplomacie Nikolenko.

„Ak táto dohoda nebude naplnená, Rusko ponesie plnú zodpovednosť za prehlbovanie globálnej potravinovej krízy,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet