Na hlavný obsah

Projekt OnkoAsist zjednoduší systém starostlivosti o onkologických pacientov

Ide o kľúčový projekt Národného centra zdravotníckych informácií.

Projekt OnkoAsist zjednoduší systém starostlivosti o onkologických pacientov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Záchrana života vďaka zachyteniu onkologického ochorenia v skorých štádiách. To je cieľom národného projektu OnkoAsist. Ide o jeden z kľúčových projektov Národného centra zdravotníckych informácií, ktorý má priniesť zásadný pokrok v starostlivosti o onkologického pacienta na Slovensku.

Téme sa v Rádiožurnále Rádia Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Problémy s manžmentom

Približne 160 až 185 dní trvá, kým sa dostane pacient s podozrením na rakovinu dostane ku svojej liečbe. Zo zistení Ligy proti rakovine na ich Onkologických poradniach vyplýva, že pacientom chýba manažment.

„To, čo pokrivkáva, je manažment pacienta. Jedna vec je diagnostikovať ochorenie, druhá vec je liečba, ale následne sa o toho človeka počas liečby treba starať,“ potvrdzuje šéfka Ligy Eva Kováčová.

Dôvody zdĺhavého procesu vidia odborníci najmä v systéme. Problémom sú napríklad dlhé čakacie lehoty u špecialistov, prestoje po vyhodnotení čiastkového vyšetrenia či nesprávne stanovená diagnóza na začiatku choroby.

Práve nový projekt Národného centra zdravotníckych informácií má skrátiť tento čas na 60 dní.

„Systém má zabezpečiť výmenu informácií medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Objednávanie špecialistu by tak malo byť jednoduchšie. Odstrániť by sa malo opakovanie rovnakých vyšetrení a celkový proces diagnostiky, ako aj celkový manažment by sa tak mal zrýchliť a skvalitniť,“ približuje projekt šéf Národného centra Peter Lukáč.

Efektívnejšie vyhodnocovanie diagnostiky

Základom má byť modul diagnosticko-terapeutických štandardov. Ten umožní lekárom zvoliť najvhodnejší postup pre pacienta.

„Projekt tiež umožní vyhodnocovanie anonymizovaných dát onkologických pacientov pre ďalší výskum v oblasti inovatívnej liečby a bude tiež podporou pre zrýchlenie vývoja a rozširovania lekárskych vedomostí pri diagnostike a samotnej liečbe pacienta,“ pokračuje ďalej Lukáč.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál