Na hlavný obsah

Prvá neurológia na Slovensku získala prístroj na robotickú rehabilitáciu

Oddelenie v Nových Zámkoch získalo až dva stroje.

Prístroje, ktoré pacientov po mozgovej príhode postavia na nohy. Vo svete je ich asi 400, na Slovensku ich získala ako prvá neurológia v Nových Zámkoch. Sú dva a stáli 200 tisíc eur. Uľahčujú prácu fyzioterapeutom a dokážu cvičiť aj s tými, ktorí nie sú pri vedomí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Mozgová príhoda, ktorú nedávno dostal počas jazdy na motorke a následná havária ho pripútali na lôžko. Končatinami nehýbe a vedomie striedajú minúty bezvedomia. Pacient, štyridsiatnik, je jeden z prvých, ktorý na novozámockej neurológii absolvuje robotické rehabilitácie.

„Pacient v podstate leží. Stroj za neho cvičí, ale pritom sa zvyšuje tlak, cirkulácia krvi a aj prekrvenie mozgu. Tým pádom aj jeho reakcie môžu byť lepšie,“ povedal Gabriel Annus, fyzioterapeut vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Nové Zámky.

„Je to ideálny pacient na robotickú rehabilitáciu, pretože manuálna rehabilitácia by s ním bola mimoriadne náročná. Má poruchu vedomia a je to muž, ktorý váži 80 kilogramov. Reálne by s ním museli pracovať traja až štyria fyzioterapeuti,“ uviedla Daša Viszlayová, primárka Neurologickej kliniky vo FNsP Nové Zámky.

Až 50 pohybov za minútu

Stroj dokáže za minútu urobiť 16 až 50 pohybov. Ak by ich robili ručne fyzioterapeuti, za minútu by s týmto pacientom zvládli asi desať. Aj to nie takých presných ako stroj.

„Pacient je 15 minút na stroji, doteraz spravil 244 krokov,“ ozrejmila Viktória Pálešová, fyzioterapeutka z FNsP Nové Zámky.

„Robot elektricky stimuluje šľapu. Zvyšuje svalovú silu a výkon dolných končatín. Je to veľmi prínosné pri včasnom posadzovaní a postavovaní pacienta,“ povedala primárka.

Vertikalizačnú posteľ získala nemocnica z eurofondov spolu s druhým strojom. Pacient môže po tom, ako sa postaví na nohy, trénovať chôdzu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny