Na hlavný obsah

Prvý polrok 2022 je v počte pracovných ponúk zatiaľ najúspešnejší

Doterajší rekord z roku 2019 prekonal o vyše tretinu.

Prvý polrok 2022 je v počte pracovných ponúk zatiaľ najúspešnejší
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zamestnávatelia publikovali za prvý polrok 2022 viac ako 115 000 pracovných ponúk. Doterajší rekord z roku 2019 tak prekonali o viac ako 30 000 pracovných inzerátov. Vtedy išlo o takmer 85 000 inzerátov pre uchádzačov o zamestnanie. Vyplýva to z údajov pracovného portálu Profesia.

Spomedzi všetkých nových pracovných ponúk bolo takmer 40 % v Bratislavskom kraji. Za ním nasleduje trnavský, nitriansky a trenčiansky región. Najmenej ponúk zaznamenala Profesia v Prešovskom kraji.

Väčšina pracovných ponúk na Slovensku vyžaduje stredoškolské vzdelanie. Najväčšia časť, takmer 37 %, uvádzala požiadavku na maturitu. Necelá štvrtina inzerátov bola vhodná pre ľudí, ktorí mali aspoň stredoškolské vzdelanie bez maturity.

Spomedzi ponúk, ktoré požadovali od ľudí stredoškolské vzdelanie, boli najmä príležitosti v obchode, vo výrobe, v administratíve, doprave či v IT.

Uchádzači o tieto odvetvia mali k dispozícii najviac ponúk na predavačov a predavačky, administratívnych pracovníkov a pracovníčky či operátorov a operátorky výroby.

Vyššie požiadavky a náročnejší nábor

„Rekordný počet pracovných ponúk je výbornou správou pre uchádzačov. Hľadanie je pre nich z tohto dôvodu jednoduchšie,“ uviedla PR manažérka portálu Profesia Nikola Richterová. Na druhú stranu údaje portálu potvrdzujú, že čím vyššie sú požiadavky zamestnávateľov, tým náročnejšie je hľadanie novej pracovnej sily.

Na jednu pracovnú ponuku, ktorá požadovala stredoškolské vzdelanie, zareagovalo počas prvého polroka 2022 v priemere 12,3 uchádzača. V prípade inzerátov, ktoré požadujú univerzitné vzdelanie, je situácia z pohľadu firiem horšia. Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka to bolo 5,8 uchádzača na ponuku.

Najväčší dopyt po vysokoškolskom vzdelaní je v IT sektore

Informačné technológie, ekonomika, financie a účtovníctvo a manažment. Toto sú sektory, ktoré priniesli počas prvého polroka 2022 zatiaľ najviac pracovných príležitostí vhodných pre ľudí s vysokoškolským vzdelaním.

Medzi ponukami, ktoré požadujú univerzitné vzdelanie, dominujú najmä pozície ako programátor a programátorka, finančný analytik a analytička či administratívny pracovník a pracovníčka.

Vysoký počet pracovných ponúk prichádza na najväčší pracovný portál aj v júli. Zamestnávatelia uverejnili do 24. 7. už viac ako 22 000 pracovných ponúk. To naznačuje, že aktuálna ponuka by mohla prekonať aj doteraz najúspešnejšie júlové čísla. Vlaňajší rekord bol vyše 26 000 inzerátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika