Na hlavný obsah

Irán má poskytnúť Rusku bezpilotné lietadlá, tvrdí USA. Putin sa chystá do Teheránu

Podľa analytika tam pôjde hľadať cenného spojenca.

Irán má poskytnúť Rusku bezpilotné lietadlá, tvrdí USA. Putin sa chystá do Teheránu
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Irán sa chystá poskytnúť Rusku bezpilotné lietadlá. Tvrdia to Spojené štáty v čase, keď Kremeľ oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin odcestuje do Teheránu.

Návšteva podľa analytika svedčí o tom, že Moskve sa v súčasnej situácii zídu už aj spojenci, ktorých donedávna nepovažovala za dôležitých.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Témou stretnutia bude situácia v Sýrii

Putin po júnovej návšteve strednej Ázie vycestuje na budúci týždeň z Ruska len druhýkrát od februárového začiatku vojny na Ukrajine.

Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova sa ruský prezident stretne v Teheráne nielen s iránskou hlavou štátu Ebrahímom Raísím, ale aj s tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom. Zhovárať by sa mali o situácii v Sýrii, ktorou sa trojica krajín už roky zaoberá v takzvanom astanskom formáte.

Správa o pracovnej ceste Putina prišla len niekoľko hodín po tom, čo bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan vyhlásil, že Irán sa chystá Rusku poskytnúť bezpilotné lietadlá.

Mohlo by vraj ísť až o niekoľko stoviek kusov vojenskej techniky vrátane dronov schopných niesť zbrane. Teherán tiež podľa Washingtonu plánuje učiť ruských vojakov narábať so strojmi.

Cenný perzský spojenec

Bezpečnostný analytik z Masarykovej univerzity v Brne Josef Kraus upozorňuje, že iránsky zbrojný priemysel je pre desaťročia trvajúce sankcie na pomerne nízkej úrovni. Krajina sa však podľa neho naučila kopírovať niektoré západné technológie a pre čoraz izolovanejšie Rusko môžu byť zrazu lákavé.

„Čo sa týka niektorých vybraných technológií, napríklad aj dronov, Irán má schopnosť produkovať relatívne kvalitné veci. Ich stroje môžu byť malé, ľahké a predovšetkým lacné, čo môže byť v tejto chvíli pre Rusov pomerne zaujímavé. Najmä, keď sú na Rusko uvalené sankcie a Rusi nemajú šancu si technológie legálne zabezpečiť kdekoľvek inde,“ vysvetľuje Kraus.

Bude to ale veľmi obmedzená záležitosť a nemalo by to napríklad zvrátiť priebeh vojny na Ukrajine, dodáva Kraus.

Kraus hovorí o iránsko-ruských vzťahoch ako o manželstve z rozumu, ktoré bolo predovšetkým v záujme slabšieho Teheránu. Plánovaná návšteva Vladimira Putina však podľa analytika naznačuje, že už aj Moskva začína vo svetle udalostí považovať perzskú krajinu za cenného spojenca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál