Na hlavný obsah

Putin: Zatiaľ sa nepodarilo vyriešiť všetky otázky okolo vývozu ukrajinského obilia

V Turecku sa stretol s Erdoganom.

Putin: Zatiaľ sa nepodarilo vyriešiť všetky otázky okolo vývozu ukrajinského obilia
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) sa rozpráva so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Foto: TASR

Nie všetky otázky súvisiace s vývozom ukrajinského obilia sa podarilo vyriešiť, ale je dobré, že sa vec dala do pohybu, povedal v utorok (19. 7.) ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom v Teheráne.

Erdoganovi Putin poďakoval za pomoc pri sprostredkovaní rokovaní o vývoze obilia z Ukrajiny cez Čierne more, informovala agentúra Interfax.

„Vďaka vášmu sprostredkovaniu sme sa posunuli vpred. Nie všetky otázky sú pravda vyriešené, ale samo o sebe už je dobré to, že vidíme posun,“ povedal Putin.

Erdogan podľa agentúry TASS vyhlásil, že pozícia, ktorú zaujala ruská strana v súvislosti s vývozom obilia z Ukrajiny počas skorších rokovaní v Istanbule, bola „veľmi konštruktívna“. Putinovi tiež poďakoval.

Minulý týždeň o ukrajinskom obilí hovorili v Istanbule delegácie z Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN. Turecký minister obrany Hulusi Akar po rokovaniach vyjadril nádej, že sa v tomto týždni podarí uzavrieť dohodu o námornej preprave obilia.

Generálny tajomník OSN António Guterres označil výsledok rokovaní v Istanbule za významný posun vpred, pokrok potvrdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet