Na hlavný obsah

Rakúsko a Maďarsko chcú zabrániť vyschnutiu Neziderského jazera

Jazero v dôsledku zmeny klímy vysychá.

Rakúsko a Maďarsko chcú zabrániť vyschnutiu Neziderského jazera
Neziderské jazero počas západu Slnka. Foto: Wikimedia Commons

Hladina Neziderského jazera dosiahla najnižšiu úroveň za posledných niekoľkých desaťročí a hrozí mu úplné vyschnutie. Maďarsko a Rakúsko preto plánujú projekty na záchranu rozsiahlej vodnej plochy vo svojom pohraničí.

Jazero je od roku 2001 súčasťou svetového dedičstva UNESCO, v dôsledku vysokých teplôt a vetra však vysychá. Jeho hladina má v súčasnosti len o štyri centimetre viac ako bola najmenšia nameraná hodnota v roku 2003, napísala na svojej webovej stránke televízia ORF.

„V horúcom dni sa môže denne odpariť až šesť až sedem milimetrov vody,“ cituje denník Der Standard vodohospodára Christiana Sailera. Podľa rakúskeho denníka je hladina Neziderského jazera 40 centimetrov pod dlhodobým ročným priemerom.

Neziderské jazero prirodzene vysychá približne raz za storočie. Naposledy sa to stalo v 60. rokoch 19. storočia. Neskôr sa však prirodzene naplnilo dažďovou vodou.

Jazero je vyhľadávanou turistickou oblasťou a v jeho okolí sa ročne vyproduje 120 000 ton poľnohospodárskych plodín.

Maďarsko a Rakúsko plánujú viacero projektov na záchranu jazera vrátane vybudovania kanála, ktorý má priviesť vodu z Mošonského Dunaja. S tým však nesúhlasia environmentálni aktivisti, ktorí sa obávajú, že akýkoľvek umelý zásah môže urýchliť zánik jazera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet