Na hlavný obsah

Režisér filmu o Kuciakovi: Slovensko je vzorom, ako funguje korupcia

Film vznikal dva roky.

Režisér filmu o Kuciakovi: Slovensko je vzorom, ako funguje korupcia
Na fotografii americký režisér dokumentu Kuciak: Vražda novinára Matt Sarnecki. Foto: ČTK/Kateřina Šulová

Slovensko je vzorom, ako funguje korupcia aj v iných štátoch. Povedal to režisér nového dokumentu o Jánovi Kuciakovi Američan Matt Sarnecki na filmovom festivale v Karlových Varoch. Tam mal film o zavraždenom slovenskom novinárovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej premiéru.

Film Kuciak vznikal podľa Sarneckého dva roky. Režisér bol však na Slovensku od začiatku medializácie prípadu.

„Deň po tom, čo objavili telá Jána a Martiny, sa na mňa obrátili ľudia, ktorí poznali moju prácu z kyjevského prípadu. Pozvali ma do obce Veľká Mača, aby som im pomohol získať zábery z bezpečnostných kamier od miestneho starostu a polície, a aby sme sa spoločne pokúsili prípad rekonštruovať,“ povedal režisér.

„Chceli sme sa pokúsiť dobre prerozprávať príbeh, ktorý sa netýka len Slovenska. Je v podstate vzorom, ako funguje korupcia na Slovensku, ale aj v iných štátoch,“ povedal Sarnecki. Na filme okrem režiséra spolupracovali aj ďalší cudzinci.

V dokumente účinkuje aj právnik Marek Para, ktorý v prípade zastupoval obžalovaného Mariana Kočnera. „Musím úprimne povedať, že som nepredpokladal, že bude súhlasiť s natáčaním na kameru, a že vo filme vôbec vystúpi,“ povedal režisér a dodal, že Para pri nakrúcaní odviedol profesionálnu prácu.

Na premiére filmu Kuciak: Vražda novinára sa zúčastnili aj rodičia zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Film podľa novinárovho otca ukazuje to, čo sa na Slovensku dialo a stále deje.

Každé tolerovanie korupcie podľa neho vedie k tomu, čo sa stalo aj jeho synovi. Diváci jeho slová podľa servera iDNES.cz ocenili dlhotrvajúcim potleskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko