Na hlavný obsah

Rezort školstva spustil možnosť predkladať návrhy na členov správnych rád vysokých škôl

Kandidátov možno prihlásiť do 5. augusta.

Rezort školstva spustil možnosť predkladať návrhy na členov správnych rád vysokých škôl
Budova Univerzity Komenského na Šafarikovom námestí v Bratislave. Foto: TASR

Ministerstvo školstva vyzýva neziskové organizácie, samosprávy a verejné výskumné inštitúcie, aby predkladali návrhy svojich kandidátov na členov správnych rád vysokých škôl. Spúšťa preto formulár, cez ktorý sa dajú tieto návrhy zasielať.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva školstva Ľudovíta Paulisa je cieľom čo najväčšia otvorenosť vysokých škôl smerom k verejnosti. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Úlohou správnych rád je najmä posilňovanie väzby štátnej vysokej školy a verejnosti. Paulis hovorí, že prijatím novely vysokoškolského zákona obmedzili politický vplyv na vysoké školy.

Rezort si tak už nemôže svojvoľne nominovať členov správnych rád. Musí čakať na nominácie od určitých subjektov. Sprísnili sa aj podmienky na to, kto členom rady nesmie byť.

„Po novom to už nebude môcť byť člen vlády ani štátny tajomník, ani poslanec Národnej rady SR. Nebude to môcť byť, samozrejme, rektor, prorektor, dekan ani zamestnanec ministerstva či príspevkovej a rozpočtovej organizácie,“ dodal Paulis.

Vhodní kandidáti

Po novom budú môcť členov rady odvolať len v troch špecifických prípadoch. Správna rada získala aj nové kompetencie. Napríklad sa môže podieľať na voľbe rektora. „Bude schvaľovať aj nakladanie s majetkom, ktorý je menší ako 300-násobok toho, čo sa považuje za hnuteľný majetok,“ vysvetlil.

Riaditeľ odboru vysokoškolského vzdelávania Marcel Vysocký hovorí o všeobecných predpokladoch, ktoré by mali kandidáti spĺňať.

„Osoby, ktoré by mali byť nominované, by mali mať minimálne vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, aspoň štyri roky praxe v riadení právnickej osoby a schopnosti v oblasti nakladania s majetkom finančnými prostriedkami,“ priblížil Vysocký.

Formulár na predkladanie návrhov sa nachádza na webe rezortu školstva. Kandidátov možno prihlásiť do 5. augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál