Na hlavný obsah

Robert Mitchum bol vzorom amerického filmového antihrdinu

Zomrel pred 25 rokmi.

Robert Mitchum bol vzorom amerického filmového antihrdinu
Na snímke je americký herec Robert Mitchum. Foto: ČTK

Americký filmový inštitút ho vyhlásil za jedného z najlepších hercov strieborného plátna. Úlohy chladných a samotárskych mužov v kombinácii s neslávne známym osobným životom mu zabezpečil večný imidž mladého cynika. V piatok 1. júla uplynie 25 rokov od úmrtia herca Roberta Mitchuma.

Po tom, čo ho vylúčili zo strednej školy Haaren High School v newyorskej štvrti Hell’s Kitchen, precestoval Spojené štáty stopom. Zážitky z tohto obdobia jeho života považoval za svoje „vzdelanie„. Formovali jeho pohľad na svet a poskytovali mu potravu pre rozhovory s novinármi po zvyšok života.

Usadil sa na Long Beach v Kalifornii a býval u svojej sestry Julie. Tá ho v roku 1936 presvedčila, aby sa k nej pridal v miestnom divadelnom spolku, uvádza portál Britannica. Svoju filmovú kariéru odštartoval malými úlohami vo westerne Hopalong Cassidy a Hoppy Serves a Writ (1943), ktoré napokon viedli k zmluve s RKO Radio Pictures, Inc.

Archetypálny gangster

Napriek tomu, že si Mitchum vyslúžil nomináciu na Oscara za vedľajšiu úlohu kapitána vo vojnovej dráme Príbeh pešiaka G. I. Joea (1945), nezapísal sa do filmovej histórie ako predstaviteľ typického hollywoodskeho protagonistu v konvenčných snímkach. Namiesto toho si svoj imidž vytvoril na základe série úloh v drsných, nízkorozpočtových kriminálnych drámach, neskôr známych ako filmy noir.

Ako cynický, drsný súkromný detektív vo filme Z minulosti (1947), narušený umelec vo filme The Locket (Prívesok, 1946) a pochybný hazardný hráč vo filme His Kind of Woman (Jeho typ ženy, 1951) predstavoval mužov, ktorých zlý úsudok viedol k ich pádu.

Rebel aj v súkromnom živote

V roku 1948 Mitchuma zatkli za prechovávanie marihuany. Odsedel si takmer dva týždne vo väzení a dostal dvojročnú podmienku, po ktorej mu trest vymazali zo záznamu. Podľa portálu Britannica by takýto škandál zničil kariéru väčšiny vtedajších filmových hviezd, ale Mitchumova povesť vyvolala sympatie fanúšikov a posilnila jeho obraz rebela a outsidera na plátne.

Hoci ho niektorí kritici v prvých rokoch jeho kariéry zavrhovali ako ospalú peknú tvár, Mitchum na mnohých zapôsobil svojím charizmatickým prejavom na plátne a nenápadným hereckým štýlom.

Čo je však dôležitejšie, jeho hviezdny imidž vydláždil cestu drsným antihrdinom, ktorí sa stali populárnymi vo filmoch 50. a 60. rokov.

Diváci si ho však ako výrazného herca s uhrančivým pohľadom pamätajú aj z westernov El Dorado, kde hral po boku Johna Wayna či Rieka do nenávratna od režiséra Otta Premingera, kde bola jeho partnerkou Marilyn Monroeová.

Mitchum, rodák z connecticutského Bridgeportu, ktorý si v roku 1954 založil vlastnú produkčnú firmu DRM Productions (neskôr premenovanú na Talbot Productions), účinkoval aj v televíznom seriáli Sever a Juh.

V roku 1940 sa oženil so svojou spolužiačkou zo strednej školy Dorothy Spenceovou, s ktorou mal dvoch synov Jamesa a Christophera.

Mitchum zomrel vo veku 79 rokov vo svojom dome v kalifornskej Santa Barbare.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet