Na hlavný obsah

Rodičom po narodení dieťaťa ubudnú administratívne povinnosti

Rodný list príde poštou, príspevok úrady práce schvália automaticky.

Rodičom po narodení dieťaťa ubudnú administratívne povinnosti
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rodičom po narodení dieťaťa ubudnú administratívne povinnosti. Cieľom je, aby si rodiny užili túto vzácnu chvíľu a nemíňali svoj čas osobným vybavovaním žiadostí, ktoré si úrady vymenia medzi sebou samé.

Matrika pošle rodný list dieťaťa poštou a o príspevok pri narodení dieťaťa už nemusí mamička žiadať, pretože úrady práce ho schvália automaticky.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

Štát hral doteraz mŕtveho chrobáka a nechal občana, aby si všetko vybavil sám. Konštatuje to ministerka informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Prvé zjednodušenie úradníckeho procesu pripravili pre rodičov, ktorým sa narodí dieťa.

„Pri narodení dieťaťa rodič musel absolvovať administratívny maratón. Musel vyplniť desiatky strán tlačív. Bol to zbytočný stres. S tým je teraz koniec. Vďaka novej službe rodičia už nemusia toľko behať po úradoch,“ uviedla.

Zjednodušenie sa začína už priamo v pôrodnici.

„Aby sa tento systém spustil, je podstatné, aby rodičia v nemocnici podpísali dohodu o mene a priezvisku dieťaťa. Tá sa potom pošle na matriku a budú nasledovať automatické kroky,“ vysvetlil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Matriky následne pošlú rodný list priamo na adresu. Rodičia už nemusia žiadať ani o príspevok pri narodení dieťaťa. Niektoré rodiny si to už v uplynulých mesiacoch aj vyskúšali.

„Za jún je to zo 4 587 pôrodov 1 591, ktoré sú už zaslané na účty. Je tam, samozrejme, zákonná lehota 60 dní. Júnové (príspevky) sa začínajú vyplácať priebežne,“ pokračoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Štát tieto služby občanom dlhoval už roky

Analytik INESS Radovan Ďurana upozorňuje, že štát tieto služby dlhuje občanom už viac ako desať rokov.

„Občania zafinancovali digitalizáciu a elektronizáciu v sume viac ako jedna miliarda eur. Takže konečne. Ale, bohužiaľ, na Slovensku sa musíme tešiť z takýchto úspechov, ktoré by mali byť povinnou jazdou,“ uviedol.

Rodičia zmenu vítajú.

„Ostáva nám dúfať, že postupne sa slovenským úradom podarí odstrániť aj ďalšie administratívne povinnosti, ktoré rodičia musia plniť kvôli sebe alebo svojim deťom. A to od ich narodenia, počas ich výchovy až do ich dospelosti,“ povedal výkonný riaditeľ Občianskeho združenia Rodičia.sk Matej Stuška.

Odstráni sa aj povinnosť nahlasovať dieťa do zdravotnej poisťovne. Od prvého augusta ju dostane automaticky po matke. A nejde o poslednú službu, ktorú chce štát vylepšiť.

Remišová upozorňuje, že pracujú na ďalších štyroch životných situáciách- akými sú strata a hľadanie zamestnania či kúpa nehnuteľnosti na bývanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál