Na hlavný obsah

Roskosmos ohlásil spoluprácu s NASA

Americká vesmírna loď bude mať prvú ruskú členku posádky.

Roskosmos ohlásil spoluprácu s NASA
Ilustračná fotografia. Foto: roscosmos.ru

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos oznámila, že uzavrela s americkým úradom pre letectvo a vesmír NASA dohodu o rokoch integrovaných posádok na palube amerických a ruských kozmických lodí. Informovala o tom v piatok (15. 7.) tlačová agentúra TASS.

Kozmonautka Anna Kikinová sa vďaka dohode stane prvou ruskou členkou posádky americkej vesmírnej lode Crew Dragon. Tá má do vesmíru opäť zamieriť tento rok na jeseň.

Roskosmos vo vyhlásení podľa TASS uviedol, že dohoda je v súlade s ruskými a americkými záujmami. Pomôže rozvoju spolupráce na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), ako aj efektivite projektov zameraných na skúmanie vesmíru na mierové účely.

„Cieľom dohody je, aby v prípade mimoriadnej situácie súvisiacej so zrušením alebo významným odložením štartu ruskej alebo americkej vesmírnej lode bola na Medzinárodnej vesmírnej stanici zabezpečená prítomnosť aspoň jedného kozmonauta Roskosmosu a jedného astronauta NASA,“ spresnil Roskosmos.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok odvolal šéfa Roskosmosu Dmitrija Rogozina. Ten v poslednom čase v súvislosti s protiruskými sankciami vyvolanými vojnou na Ukrajine adresoval Západu sériu vyhrážok týkajúcich sa vesmírnej spolupráce. Šéf Kremľa do čela vesmírnej agentúry vymenoval doterajšieho vicepremiéra Jurija Borisova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet