Na hlavný obsah

Rozsiahly požiar na východe Nemecka zasiahol 850 hektárov lesa

Situácia si vyžiadala evakuáciu 600 obyvateľov.

Rozsiahly požiar na východe Nemecka zasiahol 850 hektárov lesa
Veterný park zasiahnutý požiarom. Foto: TASR/AP

Na východe Nemecka vypukol v pondelok (25. 7.) rozsiahly lesný požiar, ktorý si vyžiadal evakuácie a ohrozil aj fungovanie viacerých veterných turbín v oblasti. Informovala o tom agentúra DPA.

Požiar najskôr zaberal plochu s veľkosťou približne 10 hektárov, no za jeden deň sa rozšíril rozšíril na 850 hektárov oznámili úrady okresu Elbe-Elster s tým, že oheň nezachvátil len zalesnenú oblasť, ale aj polia. Bolo evakuovaných aj 600 obyvateľov okresu Labe-Elster.

Situácia je podľa zasahujúcich hasičov veľmi vážna a oheň zatiaľ nie je pod kontrolou. Proti plameňom bojuje približne 350 hasičov. Sedem z nich bolo pri zásahu zranených, štyroch ošetrili v nemocnici, pretože sa nadýchali dymu

Dym z požiaru je viditeľný na veľkú vzdialenosť. Plamene ohrozujú aj turbíny miestneho veterného parku. Dnes bude podľa hasičov pravdepodobne potrebná evakuácia ďalšej obce, ku ktorej sa oheň priblížil. Nikto z civilistov nebol zranený.

Oheň zasiahol zariadenie na chov ošípaných. Zvieratá sa nepodarilo včas odviezť a značné množstvo ich na mieste uhynulo. V noci sa plamene dostali tiež na bývalé letisko, kde stojí niekoľko hál.

Proti plameňom bojuje približne 350 hasičov. Na pomoc im dnes priletia dva vojenské hasičské vrtuľníky, ktoré budú naberať vodu z neďalekého jazera Kiebitz. Úrady vyhlásili zákaz kúpania v jazere.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet