Na hlavný obsah

Rusi chcú dosiahnuť kontrolu nad Luhanskou oblasťou, tvrdia Ukrajinci

Pomáha im k tomu dobytie Lysyčansku.

Rusi chcú dosiahnuť kontrolu nad Luhanskou oblasťou, tvrdia Ukrajinci
In this photo provided by the Luhansk region military administration, damaged residential buildings are seen in Lysychansk, Luhansk region, Ukraine, early Sunday, July 3, 2022. Russian forces pounded the city of Lysychansk and its surroundings in an all-out attempt to seize the last stronghold of resistance in eastern Ukraine's Luhansk province, the governor said Saturday. A presidential adviser said its fate would be decided within the next two days. (Luhansk region military administration via AP)

Ruské invázne jednotky ostreľujú ukrajinské pozície pozdĺž celej frontovej línie, pričom útočia v smere na obce Novoluhanske a Spirne v oblasti východoukrajinského Bachmutu. V utorkovej (5. 7.) správe o vývoji bojov to uviedol ukrajinský generálny štáb.

Hlavné úsilie nepriateľských síl sa podľa neho sústredí na vytvorenie kontroly nad územím Luhanskej oblasti v rámci jej administratívnych hraníc.

„Nepriateľ prijíma opatrenia na obnovu infraštruktúry v tylových oblastiach,“ píše ukrajinské velenie. Generálny štáb pritom nespomína menovite situáciu v meste Lysyčansk, ktorého dobytie ruskými jednotkami ukrajinské velenie potvrdilo v nedeľu (3. 7.) a Moskva následne vyhlásila víťazstvo v celej Luhanskej oblasti na východe krajiny.

„V smere na Bachmut podniká nepriateľ útoky smerom na osadu Novoluhanske, boje pokračujú,“ tvrdí generálny štáb. „Za podpory delostreleckej paľby a letectva agresor obnovil útoky v smere na osadu Spirne s čiastočným úspechom. Nepriateľské akcie pokračujú,“ hlási ďalej velenie ukrajinských ozbrojených síl.

Ukrajinskí vojaci podľa neho, naopak, odrazili útok v smere na obec Dolyna pri meste Slovjansk. Tvrdenie však nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

V Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny potom podľa neho ruské invázne sily sústredia svoje hlavné úsilie na udržanie obsadených línií a zabránenie postupu ukrajinského vojska.

Ukrajinské letectvo raketové a delostrelecké jednotky pokračujú v úderoch na ruské pozície v Chersonskej oblasti na juhu krajiny, uviedol štáb.

„Relatívne rýchle dobytie Lysyčansku rozširuje kontrolu Ruska prakticky na celé územie Luhanskej oblasti. To mu umožňuje tvrdiť, že dosiahlo podstatný pokrok v plnení politického cieľa, ktorý prezentovalo ako bezprostredný cieľ vojny. Menovite ‚oslobodenie‘ Donbasu,“ uviedlo britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej analýze bojov na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet