Na hlavný obsah

Rusi dobyli Lysyčansk a celú Luhanskú oblasť, oznámila Moskva

Ukrajina informácie poprela.

Rusi dobyli Lysyčansk a celú Luhanskú oblasť, oznámila Moskva
Na ilustračnej snímke poškodené obytné budovy v meste Lysyčansk v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR

Ruské a separatistické ozbrojené sily plne ovládli ukrajinské mesto Lysyčansk, hoci Kyjev ešte v sobotu (2. 7.) odmietal správy, že Rusi mesto obkľúčili.

Rusko tak teraz získalo kontrolu nad celou Luhanskou oblasťou, oznámilo v nedeľu (3. 7.) ruské ministerstvo obrany.

Ukrajinské sily sa pravdepodobne stiahli

Ruský minister obrany Sergej Šojgu informoval prezidenta Vladimira Putina, že celá Luhanská oblasť bola oslobodená, uviedla agentúra Reuters. Rusko inváziu na Ukrajinu označuje za špeciálnu vojenskú operáciu, ktorej cieľom je Ukrajinu zbaviť nacistických síl.

Americký Inštitút pre výskum vojny (ISW) v nedeľu (3. 7.) ráno informoval, že ukrajinské ozbrojené sily sa pravdepodobne zámerne stiahli z Lysyčanska, čo viedlo k tomu, že mesto obsadili ruské invázne jednotky.

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov už v sobotu (2. 7.) vyhlásil, že proruské sily mesto Lysyčansk obkľúčili. Z lokalizačných záberov z mesta sa podľa ISW zdalo, že v ňom neostávajú takmer žiadni ukrajinskí obrancovia.

Hovorca ukrajinskej Národnej gardy Ruslan Muzyčuk ale odmietal, že je mesto v obkľúčení, a tvrdil, že sa oň stále tvrdo bojuje. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč ale neskôr pripustil, že Lysyčansk môže padnúť.

Obsadili aj dediny v okolí

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu (3. 7.) dopoludnia najprv uviedlo, že ruské a proruské ozbrojené sily Lysyčansk obkľúčili, obsadili dediny v okolí a teraz bojujú s ukrajinskými jednotkami vo vnútri mesta. Krátko potom oznámilo, že sa mesto podarilo dobyť.

Ruská armáda získala minulý víkend po niekoľkých týždňoch obliehania a bojov úplne pod kontrolu tiež východoukrajinský Severodoneck, ktorý bol so zhruba 100 000 obyvateľmi druhým najľudnatejším mestom Luhanskej oblasti.

Ukrajina informácie poprela

Mesto Lysyčansk na východe Ukrajiny nie je pod „úplnou kontrolou“ ruských síl. Hovorca ukrajinského ministerstva obrany Jurij Sak reagoval na tvrdenie Moskvy.

Sak však zároveň pripustil, že situácia v meste bola „už dlhší čas veľmi napätá“ a ruské pozemné sily útočili „nepretržite“.

„Pre Ukrajincov je hodnota ľudského života najvyššou prioritou, takže niekedy môžeme ustúpiť z určitých oblastí, aby sme ich v budúcnosti mohli znovu získať,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet