Na hlavný obsah

Rusi sa pravdepodobne chystajú dobyť mestá Bachmut a Siversk

Ide o strategické dopravné uzly.

Rusi sa pravdepodobne chystajú dobyť mestá Bachmut a Siversk
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko sa vo východoukrajinskej Doneckej oblasti sústredí na dobytie miest Siversk a Bachmut, namiesto toho, aby sa zameralo na získanie kontroly nad severnejšie položeným Slovjanskom. V analýze to v utorok (19. 7.) uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

V okolí Siversku a Bachmutu ruské sily podľa analytikov podnikli v pondelok (18. 7.) sériu pozemných útokov. Ruská armáda v pondelok tiež zosilnela postup na Avdijivku v Doneckej oblasti, len niekoľko kilometrov od mesta Doneck, a vykonala niekoľko pozemných útokov pozdĺž frontovej línie.

Siversk je železničným uzlom neďaleko Lysyčanska a Severodonecka. Bachmut je tiež dôležitou dopravnou križovatkou.

Postup Ruska na Siversk a Bachmut namiesto na Slovjansk podľa ISW podporuje aj pondelková schôdzka ruského ministra obrany Sergeja Šojgua s veliteľom ruského armádneho zoskupenia východ Rustamom Muradovom.

Šojgu pri nedávnej inšpekcii ruských vojsk na východe Ukrajiny okrem iného Muradovovi nariadil prioritne ničiť vysoko presnými zbraňami ukrajinské raketové a delostrelecké zbrane ďalekého dosahu.

Muradovove sily operujú v smere Izjum-Slovjansk údajne s cieľom prípadne obsadiť samotný Slovjansk. Je preto zaujímavé, že Šojgu veliteľovi nenariadil, aby uprednostnil obsadzovanie územia pozdĺž tejto osi, podotýka ISW.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet