Na hlavný obsah

Ruská centrálna banka znížila kľúčový úrok o 150 bázických bodov

Je to ráznejšie zníženie, ako očakávali trhy.

Ruská centrálna banka znížila kľúčový úrok o 150 bázických bodov

Ruská centrálna banka v piatok (22. 7.) znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 150 bázických bodov. Signalizovala tiež ďalšie znižovanie tento rok, keďže firmy potrebujú lacnejšie financovanie vzhľadom na náročné externé prostredie.

Predstavenstvo banky rozhodlo o znížení referenčnej sadzby o 150 bázických bodov na 8 % z 9,5 %. To bolo ráznejšie, ako očakávali trhy, ktoré predpovedali redukciu úroku o 50 bázických bodov.

Centrálna banka po ruskej invázii na Ukrajinu koncom februára prudko zvýšila úrokovú sadzbu na 20 % z 9,50 %. Neskôr ju postupne znížila o kumulatívnych 1 200 bázických bodov.

Banka očakáva spomalenie inflácie

„Ruská centrálna banka zváži potrebu zníženia kľúčových sadzieb v druhej polovici roka 2022,“ uviedla vo vyhlásení. Banka očakáva ďalšie spomalenie inflácie z 15,9 % v júni na 12 až 15 % do konca roka 2022.

Hlavnými faktormi ovplyvňujúcimi budúcu infláciu sú výmenný kurz rubľa, oživenie dovozu a nahradenie importu zo Západu. Vzhľadom na súčasnú menovú politiku sa očakáva, že inflácia v roku 2023 mierne klesne na 5 až 7 % a v roku 2024 sa vráti na 4 %.

Banka uviedla, že zníženie úrokovej sadzby zvýši dostupnosť úverových zdrojov v ekonomike a obmedzí pokles ekonomickej aktivity. Centrálna banka poznamenala, že vonkajšie prostredie zostáva pre ruskú ekonomiku náročné a výrazne obmedzuje hospodársku aktivitu.

Predpovedá, že ekonomika v tomto roku klesne o 4 až 6 % a aj v budúcom roku sa hrubý domáci produkt (HDP) zníži v rozmedzí od -1 do -4 % a potom v roku 2024 vzrastie o 1,5 až 2,5 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika