Na hlavný obsah

Ruská novinárka kritizovala inváziu na Ukrajine, dostala pokutu 50 000 rubľov

Budúci mesiac sa má pred súd postaviť opäť.

Ruská novinárka kritizovala inváziu na Ukrajine, dostala pokutu 50 000 rubľov
Na fotografii ruská novinárka Marina Ovsjannikovová. Foto: Twitter/Televize Seznam

Moskovský súd vo štvrtok (28. 7.) potrestal ruskú novinárku Marinu Ovsjannikovovú za „diskreditáciu ruskej armády“ pokutou 50 000 rubľov (približne 800 eur).

Ovsjannikovová sa preslávila v Rusku i zahraničí. A to keď v marci svojím protestom proti ruskej invázii na Ukrajinu narušila živé vysielanie najsledovanejšej ruskej televízie.

Teraz však dostala pokutu za svoje výroky, ktoré nedávno predniesla pri uväznení iného kritika vojny Ruska proti Ukrajine, opozičného politika Iľju Jašina.

„Súd uznáva Ovsjannikovovú za vinnú a udeľuje jej trest v podobe pokuty vo výške 50 000 rubľov,“ vyhlásila sudkyňa podľa spravodajskej agentúry TASS v súdnej sieni.

Ovsjannikovovú 17. júla zadržali policajti, ktorí s ňou spísali protokol na policajnom oddelení Krasnoselského policajného okrsku. A to kvôli výrokom pred budovou súdu, ktoré 13. júla poslali opozičného politika Iľju Jašina do väzby.

Novinárom vtedy povedala, že „vojna na Ukrajine je zločin, šialený pokus udržať sa pri moci“ a že je presvedčená, že páchateľ nakoniec zasadne na lavicu obžalovaných pred medzinárodným tribunálom.

Vyjadrila sa proti špeciálnej vojenskej operácii

Podľa policajného protokolu sa tak vyjadrila proti „špeciálnej vojenskej operácii“, ako Kremeľ nazýva vojnu proti Ukrajine. A tiež proti „konaniu vrchného veliteľa“, t. j. prezidenta Vladimira Putina.

Novinárka vo štvrtok na súde prakticky zopakovala, že vojna je najhorším zločinom 21. storočia. Obvinenia označila za absurdné.

„Je úplne jedno, či ma obviníte z podpálenia Kaspického mora či šírenia opičích kiahní. Tento súdny proces je úplne vykonštruovaný a usporiadaný. A to s cieľom zastrašiť mňa a všetkých ľudí v Rusku, ktorí nesúhlasia s vojnou,“ povedala podľa ruskojazyčného webu BBC.

Do Ruska sa podľa médií novinárka vrátila kvôli súdu so svojím manželom ohľadom zverenia dieťaťa do starostlivosti. Ten medzičasom odročili na koniec septembra.

Protestovala aj oproti Kremľu

Ovsjannikovová sa tento mesiac zúčastnila solitérnej (osamotenej) protestnej akcie priamo oproti Kremľu, sídlu prezidentskej administratívy. V rukách držala plagát s nápisom „Putin je vrah. Jeho vojaci sú fašisti. Zomrelo 352 detí. Koľko detí ešte musí zomrieť, aby ste prestali?“ K nohám si pri tom položila bábiky natreté červenou farbou.

Kvôli „diskreditácii ruskej armády“ má Ovsjannikovová budúci mesiac znovu stať pred súdom. Zatiaľ čo prvýkrát jej v správnom konaní hrozila len pokuta, pri opakovanom skutku by jej súd mohol uložiť až trojročný trest odňatia slobody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet