Na hlavný obsah

Ruské sily po dvoch mesiacoch postupujú pri Vuhlehírskej elektrárni

Mesto Bachmut zatiaľ nie je ohrozené.

Ruské sily po dvoch mesiacoch postupujú pri  Vuhlehírskej elektrárni
Ilustračná snímka- ukrajinskí vojaci počas bojov na Donbase. Foto: TARS/AP

Ruské sily postúpili pri Vuhlehírskej tepelnej elektrárni, z ktorej sa po dvoch mesiacoch bojov ukrajinskí obrancovia zrejme stiahli. Vo svojej pravidelnej analýze vývoja bojov na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Čiastočný úspech ruských vojsk na fronte južne od Bachmutu už v pondelok pripustilo tiež ukrajinské velenie. Britské ministerstvo obrany dnes spochybnilo tvrdenie Ruska, že cez víkend zasiahlo v prístave v Odese ukrajinskú vojnovú loď a sklad s protilodnými strelami Harpoon.

Mesto Bachmut zatiaľ nie je priamo ohrozené

Postup ruských vojsk pri vuhlehírskej elektrárni neznamená bezprostredné ohrozenie mesta Bachmut v Doneckej oblasti, ktoré je jedným z cieľov ruskej ofenzívy na Donbase. Ukrajinským obrancom naopak dáva možnosť skrátiť, a tým aj stabilizovať front v tejto oblasti, myslí si ISW.

„Ruské sily dosiahli obmedzené územné zisky južne od Bachmutu, avšak do veľkej miery trpia rovnakými zásadnými obmedzeniami, ktoré im predtým zabránili získať rýchlo rozsiahlejšie územie počas ofenzívnych operácií v Luhanskej oblasti,“ uviedol ISW.

Príprava na protiofenzívu

Ruské vojská sa podľa washingtonského inštitútu pripravujú na možnú ukrajinskú protiofenzívu na juhu a juhovýchode Ukrajiny, kde už Ukrajinci podnikajú delostrelecké a raketometné útoky na ruské oporné body. Gubernátor Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch uviedol, že Rusi hĺbia zákopy na území Záporožskej jadrovej elektrárne.

Ukrajinský generálny štáb uviedol, že ruské invázne jednotky sa sústredia na zlepšenie taktického postavenia a vytvorenie podmienok pre ofenzívu na mestá Siversk a Soledar v Doneckej oblasti. Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe označila Soledar za ďalší kľúčový bod ukrajinskej obrannej línie.

Britské ministerstvo obrany sa v dnešnej pravidelnej analýze bojov vracia k víkendovému ruskému raketovému útoku na prístav v ukrajinskej Odese. Kyjev tvrdil, že Rusi zasiahli infraštruktúru prístavu vrátane čerpacej stanice. Vraj zasiahli aj ukrajinskú vojnovú loď a zásoby protilodných striel. „Nič nenasvedčuje tomu, že tieto ciele boli na mieste, ktoré strely zasiahli,“ píšu dnes Briti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet